Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO I INVESTICIJSKI FONDOVI

Što uvođenje eura znači za više od 200 tisuća građana koji ulažu u investicijske fondove?

Vodič o uvođenju eura
27.09.2022.
u 11:00

Imovina i udjeli u fondovima koji su do sada bili denominirani u kunama prelaze na euro valutu

Ako ste i vi ulagatelj i vlasnik udjela u nekom od hrvatskih investicijskih fondova, sigurno će vas zanimati koje će promjene uvođenje eura donijeti za vas te hoćete li društvu koje upravlja investicijskim fondom zbog toga trebati dostaviti neke nove dokumente ili privole. Dobro je znati da će se cjelokupan proces konverzije u euro odvijati automatski te da nećete morati poduzimati dodatne aktivnosti.

ULAŽE SE U 93 POSTOJEĆA INVESTICIJSKA FONDA

U Hrvatskoj su krajem kolovoza na tržištu, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), postojala 93 otvorena investicijska fonda s javnom ponudom, a krajem lipnja je bilo aktivno 37 alternativnih investicijskih fondova. To znači da ulagatelji u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom, kojih je prema podacima Hanfe krajem lipnja bilo 229 tisuća, od čega su ne što više od 227 tisuća činile fizičke, a ostatak pravne osobe, ne trebaju poduzimati posebne korake niti biti zabrinuti zbog svojih ulaganja. Broj onih koji su ulagali u alternativne investicijske fondove bio je nešto veći 2,6 tisuća, a što je uključivalo i fizičke i pravne osobe.

Prema podacima Hanfe od 30. lipnja, više od 220 tisuća građana ulagalo u UCITS fondove, od čega 69,63% ulagali u obvezničke, 13,94% u dioničke i 6,66% u mješovite UCITS fondove. 

Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom tako je krajem kolovoza iznosila 16,84 milijardi kuna, a tome treba pridodati i 5,05 milijardi kuna imovine alternativnih investicijskih fondova s kraja lipnja.

IZLAZAK IZ FONDA BEZ NAKNADE

Važno je znati da uvođenje eura može imati utjecaja na strategiju ulaganja investicijskog fonda ako je ona usko vezana uz kunu te u tom slučaju dosadašnji ulagatelji mogu odlučiti izaći iz fonda bez naplate izlazne naknade, a o eventualnim promjenama strategije ulaganja društva za upravljanje moraju na vrijeme obavijestiti svoje ulagatelje. Svi koji ulažu u investicijske fondove, bit će o promjenama koje donosi uvođenje eura obaviješteni na dva načina.

Uvođenje eura može imati utjecaj na strategiju ulaganja pojedinog investicijskog fonda, o čemu će društvo za upravljanje investicijskim fondovima obavijestiti ulagatelja. 

Prva obavijest bit će putem sredstava javnog priopćavanja – putem internetskih stranica društva za upravljanje investicijskim fondovima, kao i oglasa u javnom tisku. Tu objavu u tisku neće morati objaviti svako društvo pojedinačno, već će to moći za njih objaviti i strukovno udruženje ili grupacija ako se tako dogovore.

23 društva se trenutno nalaze u registru društava ovlaštenih pružati investicijske usluge i obavljati investicijske aktivnosti, od čega su njih 12 kreditne institucije, 6 su društva za upravljanje i 5 je investicijskih društava. 

Onu drugu, puno važniju i personaliziranu obavijest, koja se odnosi na njihovo osobno stanje udjela u fondu, zaprimit će kao zasebnu obavijest ili u sklopu godišnjeg izvještaja, a dobit će je najkasnije do kraja siječnja, odnosno, kako zakon kaže, najkasnije 30 dana od datuma uvođenja eura.

 Preračunavanje novčanih iskaza vrijednosti provodi se bez naknade, primjenom fiksnog tečaja konverzije, te ne utječe na prava i obveze klijenta iz ugovornog odnosa s pružateljem financijske usluge.

Ta će obavijest sadržavati informaciju o stanju udjela, preračunato u eure, te eventualnim drugim izmjenama. Klijentima koji su do datuma uvođenja eura imali ugovoren financijski proizvod ili uslugu u kunama informacija će biti poslana komunikacijskim kanalom kojim i inače komuniciraju s društvom, pa to može biti i e-mailom, a ne nužno klasičnom poštom.

Važno je znati da sama promjena izra- žavanja vrijednosti udjela u drugoj valuti neće utjecati na umanjenje njegove vrijednosti, već će se provoditi automatizmom i neće negativno utjecati na vaše ulaganje. No, ukoliko u tijeku procesa uvođenja eura iz bilo kojeg razloga zaključite da su vaša prava umanjena tada se, nakon pokušaja dogovora s društvom koje upravlja investicijskim fondom, možete obratiti i regulatoru, Hanfi na e-mail: potrosaci@hanfa.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije