Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJI PAD BDP-A U 2020.

Što točno S&P predviđa za hrvatsko gospodarstvo u iduće tri godine

S&P
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.09.2020.
u 19:06

Prema S&P-u, Hrvatska se do ožujka 2019. nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga

Kreditna agencija Standard & Poor's (S&P) potvrdila je investicijsku razinu kreditnog rejtinga za Hrvatsku BBB- uz stabilne izglede za buduća kretanja. Navode da za Hrvatsku ove godine očekuju pad BDP-a oko 8%, za razliku od svojih svibanjskih predviđanja kad je taj pad trebao iznositi 9%. U svom izvješću istakli su i da su fiskalne i monetarne mjere koje su donesene trebale ublažiti posljedice koronakrize i time spriječiti trajnu štetu za kreditne pokazatelje.

U S&P-u napominju da su unatoč očekivanom padu turističkih prihoda rezultati turističke sezone zahvaljujući pravovremenim mjerama znatno bolji u odnosu na predviđenih 70% pada u turizmu.

Hrvatska je ušla u 2020., navode u S&P-u, sa znatno poboljšanim stanjem u vanjskotrgovinskoj bilanci i u proračunu, nakon višegodišnjeg smanjenja makroekonomskih neravnoteža, a to je Vladi omogućilo snažan fiskalni odgovor koji će ublažiti pandemijski udar na tržište rada.

Prema S&P-u, hrvatski gospodarski oporavak u razdoblju od 2021. do 2023. znatno će poduprijeti i neto priljev iz proračuna Europske unije u sklopu više omotnica, uključujući i "Next Generation EU". To bi, zajedno s ustrajanjem vlade, smatraju, u štedljivoj fiskalnoj politici trebalo pomoći u konsolidaciji proračunskog deficita i stvoriti uvjete da javni dug od 2021. ponovno krene silaznom putanjom, kao i prije pandemije COVID-19.

U izvješću te kreditne agencije za Hrvatsku se navodi i važnost dogovora s Europskom središnjom bankom o valutnom swapu, kojim se omogućuje razmjena kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Uz očekivani nastavak održavanja razborite proračunske politike i nakon ulaska u Europski tečajni mehanizam (ERM II) te proces približavanja europodručju, već od 2021. očekuje se i nastavak smanjenja javnog duga.

U S&P-u očekuju da bi u 2021. hrvatski BDP trebao porasti 5,6 posto i dosegnuti pretpandemijsku razinu 2022., godinu dana prije nego što je ta agencija procijenila u svibnju.

- Zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga potvrđuje da smo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom te da smo donijeli snažne i pravodobne mjere za očuvanje radnih mjesta i oporavak gospodarstva. Novo izvješće S&P-a važna je potvrda povjerenja u nastavak provedbe Vladinih mjera u cilju što bržeg gospodarskog oporavka, koristeći 22 milijarde eura koje smo osigurali iz EU u idućih sedam godina, kao i ostvarivanja reformi na putu prema europodručju - komentirao je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Vladi podsjećaju da se, prema agenciji S&P, Hrvatska nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od prosinca 2012. do ožujka 2019., nakon čega se tijekom mandata Vlade Andreja Plenkovića vratila na razinu BBB-, odnosno u investicijski kreditni rejting.

- Ovo su dobre vijesti za Hrvatsku, mjere koje smo stavili u funkciju bile su pravovremene i adekvatne, ušli smo sada u ovu krizu puno spremniji nego što je bilo slučaj u onoj prošloj krizi - izjavio je ministar financija Zdravko Marić. Dodao je da je Vlada veliki fokus stavila na fiskalnu politiku, što je pridonijelo tome da sad ima toliko velik manevarski prostor. Poručio je i da je ovo dodatni poticaj svima da se reforme nastave.

- Što se tiče njihovih projekcija, one su nešto bolje nego što su bile originalno. Mi ćemo sljedeći tjedan na sjednici Vlade usvajati smjernice fiskalne politike, ali očekujemo i bolje izvršenje nego što smo planirali u svibnju - kazao je Marić.

Komentara 2

PE
penellopea321
20:00 20.09.2020.

Nacisti su vam bankrotirali, to morate najozbiljnije shvatiti, sa tisucama kompanija sto drze na aparatima, na drzavnoj sisi, i planiraju produziti jos 6 mjeseci tu zalocinacku politiku, nakon cega vam ne gine krvavi rat u tome konclogoru od EU-ropske unijee kada ih skinu sa drzavne sise, i bankrotiraju svi odjednom, i vi skupa s njima. Posto oni imaju sve svoje filijale po vasim drzavama, gdje su pomeli vama domacu indsutriju i instalirali sebe na vase mjesto. Oni ce vam sada masovno ubijati ljude u konclogorima,. sa ovim nacistickim ''virusom'' sto su pustili, 5G mrezom, najgore tek dolazi. A jesti culi sto su nacisti HDZ-evci iz rekli danas, vele da vam nece otimati nekretnine sve odjednom, nego mic po mic, u ovrhama, da ne ispadne da vrse genocid nad vama, nego ce vas polako ubijati u stilu kuhane zabe, ovako kako i sada ubijaju ljude.

PE
penellopea321
19:59 20.09.2020.

Ovi su i Americi rekli sve u suprelativu, za vrijeme one krize 2008. sta oni znaju, oni rade za banke, nadaju se vrecama kredita u kojima ce im banke kasnije otimati gradjanima nekretnine, kada ljudi masovno ostanu bez posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije