Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDAVANJA

Što to uopće znači financijska pismenost i zašto je važno znati raspolagati s novcem?

Financijska pismenost
Foto: Shutterstock
1/4
04.10.2019.
u 09:00

Kako biste stekli naviku budžetiranja i naučili planirati troškove na tjednoj i mjesečnoj bazi savjetuje se vođenje dnevnika financija pa ćete s vremenom imati bolji osjećaj o svojim prihodima i troškovima

Na četiri predavanja na četiri fakulteta u tri različita grada stručnjaci za financijsku pismenost s asistentima, lovcem iz popularnog HRT-ovog kviza Potjera Dean Kotiga i stand-up komičar Ivan Šarić prenijet će svim zainteresiranim studentima osnovna znanja o financijskoj pismenosti i pametnom raspolaganju novcem. Financijska pismenost je tema o kojoj se sve više priča i piše, a relevantna istraživanja pokazuju da mladi u Hrvatskoj počinju o financijama razmišljati kada počnu raditi, a učenje kako raspolagati novcem kod većine se svodi na pokušaje i pogreške. Nerijetko se u medijima piše o ljudima koji su na lotu osvojili veliki dobitak i u kratkom vremenskom roku sve izgubili zbog loših financijskih odluka. Veliki priljev sredstava neće vam ništa značiti ako budete trošili kao da nema sutra i neodgovorno raspolagali novcem.

„U današnjem društvu u kojem se klasični parametri svega ne samo ljuljaju, već pomalo i gube, svaki oblik pismenosti je od izuzetne važnosti - kako onaj jezični, a rekao bih i općekulturni, tako apsolutno i financijski. U tom smislu mi se projekt činio poprilično zanimljivim baš zato što afirmira i popularizira neke stvari o kojima mislim da bi se trebalo više govoriti, a istovremeno mi djeluje kao kreativna platforma pomoću koje na originalan način mogu istražiti i nivo vlastite financijske pismenosti. Ukratko: zato što mogu ponešto prenijeti drugima, a ponešto novo usvojiti i sam“, ističe Dean Kotiga, poznati kvizaš i lovac iz Potjere.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

„Kada pričamo o raspolaganju novcem, mislim da je najvažnije biti svjestan svojih mogućnosti, te iste maksimalno poštivati. Kloniti se minusa, zaduživanja, i ostalih sličnih stvari koje u većoj ili manjoj mjeri garantirano nose barem brige, a često i probleme. Ako imaš novaca za jednu kuglicu sladoleda - kupi jednu kuglicu sladoleda. Najbolja fora je u tome što cijeli taj koncept nije ama baš nimalo kompliciran“, kaže Kotiga.

Kako biste stekli naviku budžetiranja i naučili planirati troškove na tjednoj i mjesečnoj bazi savjetuje se vođenje dnevnika financija pa ćete s vremenom imati bolji osjećaj o svojim prihodima i troškovima. Tako ćete lakše kontrolirati na što trošite novac i nakon nekog vremena racionalnije donositi odluke o trošenju.

Nadalje, kada počnete raditi i samostalno raspolagati svojim financijama, izračunajte koliki vam mjesečno treba za režije, hranu i ostale fiksne troškove, koliko smijete potrošiti na odjeću i izlaske i ostalo. Dodatno, pokušajte predvidjeti veće troškove koje ćete imati, pa prema tome planirajte potrošnju. Primjerice, ako razmišljate o podizanju kredita za kupnju automobila, dobro se raspitajte o uvjetima kredita i koliko će vas mjesečno stajati auto. Mnogi naime ne razmišljaju o tome da kupovina automobila nije samo mjesečna rata kredita, nego uključuje trošak goriva, održavanje i popravke, trošak za parking te registraciju i osiguranje.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Još jedan važan element kod pametnog raspolaganja novcem je investiranje u budućnost. U svakom slučaju, potrebno je što prije početi razmišljati o financijskoj sigurnosti u starosti, najbolje čim se zaposlite. Jedan od najsigurnijih oblika štednje za budućnost su dobrovoljni mirovinski fondovi, jer je to jedini oblik štednje s dvije vrste državnih poticaja – državna poticajna sredstva i porezna olakšica poslodavcima.

U svakom slučaju, podizanje razine financijske pismenosti važno je na samo za svakoga od nas na pojedinačnoj razini i za naše obitelji, nego i za stabilnost financijskog sustava u cjelini. Zato dođite na predavanja pod pokroviteljstvom Raiffeisen Future Boost, naučite kako odgovorno raspolagati novcem i budite spremni na sve što vam budućnost donosi.

Sadržaj je nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije