Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNOST PODATAKA

Što se događa sa ZABA-om? Nitko ne otkriva razloge odlaska trojice članova uprave

Zagrebačka banka
Foto: Promo
1/3
26.02.2020.
u 19:30

“Odletjela” su tri člana uprave najveće banke u Hrvatskoj i to je vrlo simptomatično. Već nakon smjene na vrhu upućeni izvori komentirali su da se u Zagrebačkoj banci odvija drama.

Još otkad je s čelnog mjesta Zagrebačke banke naprasno odstupio Miljenko Živaljić, prije isteka mandata i uz formalno obrazloženje da je to učinio iz osobnih razloga, traju spekulacije o razlozima njegova odlaska.

Jučer je uprava banke ostala bez još dva člana: ostavke su dali Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić, prvi zadužen za maloprodaju, drugi za korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo.Kako je Zagrebačka banka izvijestila Zagrebačku burzu, E. Paić Karega napušta banku, a N. M. Linarić nastavlja karijeru unutar UniCredit Grupe. Do imenovanja novih, njihova zaduženja preuzima član uprave i generalni menadžer banke Dalibor Ćubela.

Spominje se pranje novca?

“Odletjela” su tri člana uprave najveće banke u Hrvatskoj i to je vrlo simptomatično. Već nakon smjene na vrhu upućeni izvori komentirali su da se u Zagrebačkoj banci odvija drama nakon što je nadzor Hrvatske nadzorne banke u sklopu svojih redovitih aktivnosti supervizije navodno utvrdio niz nepravilnosti, opisanih na više stotina stranica izvještaja. Najčešće spominjano, što su posljednjih dana prenijeli i drugi mediji, bilo je – pranje novca.

Na upit o nalazima supervizije, koji smo u Hrvatsku narodnu banku uputili još 21. siječnja ove godine, iz središnje su nam banke odgovorili da provode nadzor nad svim kreditnim institucijama, pa tako i nad Zagrebačkom bankom.

– Temeljem Zakona o kreditnim institucijama HNB je dužan, međutim, sve informacije o kreditnoj instituciji do kojih je došao tijekom svog rada čuvati kao povjerljive te ih ne smije učiniti dostupnima ni jednoj drugoj osobi – odgovorili su nam tada te dodali da ostavku Miljenka Živaljića ne mogu komentirati.

– Bankovni sustav stabilan je, a klijenti sigurni – ustvrdili su iz Hrvatske narodne banke.

I Zagrebačka banka isti je dan odgovorila da nikada ne komentira glasine i nagađanja, a jučer nam je stigao i odgovor iz Ureda za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija koje je, prema našim informacijama, također uključeno u istragu o Zagrebačkoj banci. Sve se involvirane institucije pozivaju na zakone koji im nalažu tajnost podataka koje otkriju.

Odgovorili promptno

– Nakon analitičko-obavještajne obrade zaprimljenih sumnjivih transakcija, kada postoje razlozi za sumnju na pranje novca i s time povezana kaznena djela ili financiranje terorizma u zemlji i inozemstvu, Ured slučajeve dostavlja nadležnim državnim tijelima na daljnje postupanje – poručuju iz Ureda za sprječavanje pranja novca te napominju da pritom pribavljaju bankovne, osobne i obavještajne podatke iz zemlje i inozemstva, a ti se podaci označavaju kao klasificirani i za njih je utvrđen odgovarajući stupanj tajnosti.

– Postupci koje provodi Ured temeljem Zakona su tajni. Ured nije ovlašten iznositi u javnost informacije, podatke i dokumentaciju uvezi s konkretnim slučajevima – poručili su iz Ureda za sprječavanje pranja novca.

Iako zapravo nisu ništa rekli, indikativno je da nisu demantirali kako provode istragu vezanu uz Zabu, ali i što su odgovorili u roku od dva sata, što je za Ministarstvo financija uistinu – kuriozitet.

Komentara 1

PR
predator57
20:14 26.02.2020.

Uvidjeli da gube fotelju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije