Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIT ĆE NOVIH 'PRELETA'

Što nas čeka u političkoj 2019.: Idemo na izbore

Andrej Plenković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
31.12.2018.
u 11:06

Iako je parlamentarna većina stabilnija no ikad, i novu će godinu sigurno obilježiti “preleti” saborskih zastupnika iz jednog u drugi klub

Godinu na izmaku politička scena ispraća s gotovo neprepoznatljivim Saborom u odnosu na volju birača iskazanu na izborima 2016. Iako je parlamentarna većina očito stabilnija nego ikada, i iduće će mjesece gotovo sigurno obilježiti iščekivanja novih “preleta” iz kluba u klub, kao i pitanje što zagrebački gradonačelnik Milan Bandić namjerava učiniti sa svojih novostečenih 12 ruku. Iz Vlade oštro, ponekad i nervozno, uzvraćaju na pitanja o mogućoj zamjeni HNS-ovih ministara Bandićevim ljudima, a i u Bandićevu krugu kažu kako im to zasad nije plan. 

No, poručuju kako im je namjera “popravljati” Vladine odluke u skladu s onim što Bandić čini u Zagrebu. Takav bi scenarij za Vladu mogao biti nepovoljniji nego da u Vladu uđe netko od Bandićevih ljudi, jer će se na kraju postaviti pitanje tko zapravo usmjerava Vladine politike, Plenković ili Bandić. Zagrebačkom gradonačelniku pritom su vjerojatno na umu predsjednički izbori krajem godine. Da bi se ponovo mogao okušati kao kandidat za “gradonačelnika Hrvatske”, Bandić je dao naslutiti kada je Vladu prisilio da za iduću školsku godinu osigura udžbenike za sve školarce u Hrvatskoj.

Gužva na ljevici

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još nije službeno potvrdila da će se kandidirati za još jedan mandat, no gotovo je sigurno da ćemo je krajem godine vidjeti u utrci za Pantovčak. Službenu kandidaturu zasad je najavilo samo dvoje političara, oboje s ljevice. Radnička fronta kao kandidatkinju je istaknula Katarinu Peović, dok je skupina oko Dalije Orešković javno podržala kandidaturu bivšeg mostovca Marka Vučetića. Na ljevici se, dakle, stvara gužva, dok se bivši premijer Zoran Milanović premišlja hoće li se kandidirati za predsjednika. Kao predsjedničkog kandidata Milanovića bi rado vidjeli mnogi iz njegova SDP-a, no tu stranku prije predsjedničkih izbora čeka puno teži izazov.

Izbori odluke

U svibnju su izbori za Europarlament, prva prava anketa koja će nakon dvije godine pokazati kako doista stoje pojedine stranke. I dok HDZ izbore može čekati prilično mirno, njihov glavni konkurent suočava se sa strmoglavim padom rejtinga. Izbori za Europski parlament posebno su važni za Davora Bernardića, kojega već godinu dana bezuspješno pokušavaju smijeniti s čela stranke. Bernardićev ključni cilj je osvojiti nešto više od 203 tisuće glasova, s koliko je SDP prije pet godina osvojio tri mandata u Bruxellesu. Ne uspije li dobiti glasove tolikog broja birača, Bernardiću bi leđa mogli okrenuti i oni koji su ga u Glavnom odboru do sada štitili od smjene. Ako, pak, uspije, može se očekivati i da će utihnuti svi koji zagovaraju njegov odlazak s čela stranke.

Ključne riječi

Komentara 4

ČI
čikaga
17:00 31.12.2018.

Ni u ludilu.

PA
pax5
16:27 31.12.2018.

Treba glasovati za sve osim Hdz i Sdp...Ne znam zašto se ljudi boje napraviti reset...

Avatar ivan0408
ivan0408
04:22 02.01.2019.

Ajmo sad svi uhljebi, mobilizacija i glasajte za te koje vas štite kao bubrege u loju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije