Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski dan voda

Startna pozicija Hrvatskih voda uvećana sa 120 na 300 mil. eura

radimir čačić,tihomir jakovina,ivica plišić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
22.03.2012.
u 15:37

Svi projekti koji su spremni i mogu se pripremiti imat će punu podršku Vlade, rekao je Radimir Čačić na današnjoj svečanosti u povodu Svjetskog dana voda u Hrvatskim vodama

Startna pozicija Hrvatskih voda u ovoj godini utrostručena je sa 120 na 300 milijuna eura za pripremu i realizaciju planiranih projekata te vjerujemo da će se oni najvećim dijelom i realizirati, kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj svečanosti u povodu Svjetskog dana voda u Hrvatskim vodama.

Čačić je kazao da su Hrvatske vode brend i iako se često zloupotrebljava riječ da je nešto važno, svi su svjesni značaja te institucije – „i mi koji nismo resorni“, dodao je, ističući kako će vodoprivreda u narednom razdoblju biti vodeća u investicijama i velikim projektima. Iako je čest alibi kako nema novca, svi projekti koji su spremni i mogu se pripremiti imat će punu podršku Vlade, tim više što se mogu ostvariti i kroz europski „pipe line“ i imaju potencijala i u segmentu energije.

Hrvatska raspolaže dovoljnim količinama vode za svoje potrebe

Ovogodišnje obilježavanje Dana voda pod geslom „Voda i sigurnost hrane – svijet je žedan jer smo gladni“ upućuje na značenje vode i održivog upravljanja vodama u proizvodnji hrane. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić danas je kazao kako se Hrvatska ubraja u skupinu zemalja relativno bogatih vodom, a po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora, prema istraživanju UNESCO-a, na vrlo je visokom 5. mjestu u Europi, odnosno 42. mjestu u svijetu.

Prema provedenim analizama postojećeg stanja i razvojnih potreba, Hrvatska raspolaže dovoljnim količinama vode za svoje potrebe - ukupne zalihe vode procijenjene su na oko 9 milijardi m3 godišnje, a vodni resursi svojom količinom i kakvoćom nisu ograničavajući čimbenik gospodarskog razvoja (rabi se oko 4,5% zaliha, odnosno oko 400 milijuna m3 godišnje). Od 2005 g. udvostručene su poljoprivredne površine koje se navodnjavaju, no nužna su velika ulaganja u razvojne vodnogospodarske projekte i u redovita održavanja postojećih sustava.

Prema riječima ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u posljednjih 10 godina zbog klimatskih promjena koje su i u nas utjecale na velike suše ili poplave, Hrvatska je imala štetu u visini od 10 milijardi kuna, što je uvelike utjecalo i na trgovinsku razmjenu i na nisku konkurentnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje. Stoga se u cilju povećanja poljoprivrednih površina u sustav navodnjavanja do 2020. planira staviti oko 65.000 hektara poljoprivrednih površina, a u tijeku su i projekti i projektna dokumentacija za sufinanciranje sredstava iz EU fondova iz kojih bi se moglo povući i do 70 posto investicije u pojedine projekte, smatra Jakovina.

Ulaskom u EU pristup novim sredstvima

Provedene procjene pokazuju da Hrvatska za ostvarenje zahtjeva europskih direktiva u upravljanju vodama ukupno mora uložiti oko 9,8 milijardi kuna u razvoj sustava javne vodoopskrbe te oko 23,1 milijardi kuna u razvoj sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Također je procijenjeno da treba uložiti oko 3,1 milijarde kuna u razvojne projekte zaštite od poplava i drugih oblika štetnog djelovanja voda te oko 4,5 milijardi kuna u razvojne projekte navodnjavanja.

Sustavno treba ulagati i u razvoj višenamjenskih projekata uređenja i korištenja voda i zemljišta zajednički s energetskim sektorom i riječnom plovidbom. Na ovaj način istovremeno će se omogućiti zaposlenost mnogim hrvatskim tvrtkama koje se bave pojedinim segmentima vodnoga gospodarstva.

Danom pristupa Europskoj uniji Republika Hrvatska će steći pravo korištenja sredstava iz kohezijskih i strukturnih fondova za potrebe razvoja vodno-komunalne infrastrukture, ali i za potrebe razvoja sustava zaštite od poplava i navodnjavanja zbog ublažavanja posljedica klimatskih promjena. Cilj kojim težimo jest da vrijednost pripremljenih projekata uvijek bude veća od alociranih sredstava za RH u svakom proračunskom razdoblju.

Komentara 15

MI
mica1111
16:18 22.03.2012.

...kako im ne bi startna pozicija bila super,utužuješ narod nakon deset godina i tražiš sa kamatom...evo baš neki dan dobila moja susjeda ovrhu za račune za slivne vode za 2004 godinu,plus kamata plus odvjetnik,plus...

ZO
zook
19:04 22.03.2012.

jel možemo mi taj kanalčić i to iskrampat za 30 mil evra, uh nemamo za vodu , pa da svi preživimo vaše superekonomske logičke i vizionarske privatiziraj vodoprivredu i kradi nemogu te zaustavit moraju piti vode projekte ?

MV
marijan vranekovic
22:52 22.03.2012.

da hrvatska ima vode samo nema kvalificiranih ekonoma da razvede mrezu do potrosaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije