Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 6,5 GODINA

Odlična vijest: Standard & Poor's podigao kreditni rejting Hrvatske

Standard and Poor's, S&P portal, kreditna agencija
22.03.2019.
u 23:44

Hrvatska je tako nakon dugo godina u grupi zemalja čije se gospodarstvo ocjenjue stabilnim.

Kreditna agencija Standard & Poor's, najveća od tri bonitetne kuće na svijetu, podigla je kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu.

Hrvatska je tako nakon dugo godina u grupi zemalja čije se gospodarstvo ocjenjuje stabilnim,a takav kreditni rejting znak je ulagačima da je Hrvatska sigurna zemlja za plasman novca u dug. Investicijski rang rejtinga znači i manje kamate na državni dug, a time i jeftinije kredite za građane, a izuzetno je važan u vremenima pred nama kada novac poskupi i kada na svjetskim tržištima počne rasti referentne kamatne stope jer ce zemljama s investicijskim rejtingom kamate rasti sporije.

Službena ocjena je BBB- sa stabilnim izgledima, ali i taj rang smješta nas među kredibilna tržišta. Analitičari S&P-a hvale Hrvatsku za postizanje makroekonomske ravnoteže, ubrzani pad javnog duga, a ističu da su umanjeni rizici koji su proizlazili iz krize Agrokora.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Ovo je veliki uspjeh ministra financija Zdravka Marića koji od početka svog mandata inzistira na stabilnim javnim financijama i ograničavanju rashoda državnog proračuna. Od prvog mandata na mjestu ministra financija u Vladi Tihomira Oreškovića Marić je inzistirao na smanjivanju deficita. U tom je periodu od 2016. do danas udio javnog duga u BDP-u pao za više od deset posto. Analitičari S&P-a hvale poreznu reformu koju je u tri navrata osmislio upravo ministra financija sa svojim timom, a pohvalili su i političku stabilnost u državi.

- Kao ministar i hrvatski građanin zadovoljan sam podizanjem rejtinga. U samom naslovu bonitetna kuća ističe fiskalnu konsolidaciju što je bio moj cilj od početka mog mandata. Od prvog kruga porezne reforme vodio sam pregovore s agencijama i pojašnjavao sam im da je nužno porezno rasteretiti gospodarstvo i građane i drago mi je da su to prepoznali kao pravi put - komentirao je ministar Marić te dodao da je proračun bio izbalansiran i lani unatoč 3,1 milijardi kuna obveza za jamstva.

Ostaje još otvoreno pitanje saniranja Uljanik Grupe, odnosno odluke Vlade između opcije restrukturiranja i stečaja, koji je jeftiniji za 400 milijuna eura. Analitičari bonitetne kuće istakli su 'da ne vjeruju da će saniranje Uljanika predstavljati veće opterećenje za javne financije', čime indirektno sugeriraju da je stečaj bolje rješenje. Ministar Marić u više je navrata upozoravao da je sanacija brodogradilišta smanjila prostor za nova ili jača porezna rasterećenja građana. Bonitetna kuna ističe da će povećati rejting u iduće dvije do tri godine ako Hrvatska ubrza rast kroz reforme, a da će ga smanjiti ako dođe do jačanja deficita i pada gospodarstva.

- Nakon više od šest godina smo u investicijskoj razini. Smjer kojim vodimo zemlju je potvrđen i od bonitetne kuće. Ovo je signal da moramo ići dalje u rasterećenje porezne reforme i poticaj za Vladu da reforme budu još bolje i prepoznatljivije drugim agencijama - kazao je premijer Andrej Plenković povodom ove izuzetno dobre vijesti za Hrvatsku.

Naglasio je da izvještaj prepoznaje političku stabilnost i mirovinsku reformu kao važne segmente ta donošenje odluke, a u samom izvještaju analitičari spominju i obrazovnu i pravosudnu reformu. Cijelu njegovu izjavu pročitajte ovdje.

Inače Hrvatskoj se prognozira daljnji pad udjela javnog duga u BDP-u, a i rast s tempom od 2,5 posto godišnje sve do 2022. godine. Plenković je istaknuo da odluka o Uljanik Grupi neće biti pod utjecajem bonitetni kuća već da će se donijeti na temelju detaljne analize svih aspekata tog problema.

Video - Ministar Marić i prošle je godine komentirao dizanje rejtinga

Komentara 68

PR
prajdali100
22:47 22.03.2019.

Nažalost za mnoge u HR ovo nije dobra vijest.U više navrata sam komentirao da je Marić ubjedljivo najsposobniji ministar u ovoj Vladi.Ima ih koji bi ga rušili ali neće vam proći nesposobni đilkoši.

ST
stefj
22:34 22.03.2019.

Ajd fala bogu... Ono što su Kosor i Milanović uporno rušili nakon dugo godina se vratilo na neku prihvatljivu razinu. Daleko je to od idealnog, no super... Ovo je jedan veliki uspjeh ove vlade, ponajviše Marića. Samo je pitanje koliko će se to moći održati, već sad je Marić popustio kod rashodovne strane proračuna, ako se to nastavi, brzo će rejting ponovo početi padati... Ajde super...

Avatar cro.adris
cro.adris
22:29 22.03.2019.

Unatoč većini hrvatskog naroda koja uvijek želi da bude crno i negativno, ima onih koji se trude i rade i koji su ovo omogućili. (Ne mislim na političare nego na gospodarstvenike)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije