Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fondovi

Sredstva EU usmjerena većinom prema gospodarstvu

eu, zastava
Antonio Bronić
04.03.2010.
u 16:08

Hrvatska trenutačno na raspolaganju ima 153 milijuna eura godišnje iz pretpristupnih fondova, a kroz kohezijske i strukturne fondove Europske unije na raspolaganju će nam biti milijarda eura godišnje.

Sredstva iz novih pet fondova Europske unije, kojima će Hrvatska u budućnosti imati pristup, bit će usmjerena u većini slučajeva u gospodarstvo, dok su sredstva iz dosad korištenih fondova bila usmjerena uglavnom u implementiranje zakonodavstva Europske unije.

Prema riječima Ane Šimunić iz Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU, Hrvatska trenutačno na raspolaganju ima 153 milijuna eura godišnje iz pretpristupnih fondova, a kroz kohezijske i strukturne fondove Europske unije na raspolaganju će nam biti milijarda eura godišnje.

Prema Financijskoj perspektivi za razdoblje od 2007. do 2013. godine Hrvatska će koristiti pet novih strukturnih EU fondova.

- Do sada je Hrvatska koristila fondove CARDS,  PHARE, IPA, ISPA i SAPARD i programe zajednice, a novi su fondovi Europski fond za regionalni razvoj (ERDF), Europski socijalni fond (ESP), Kohezijski fond (CF), Europski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj (EAFRD) te Europski fond za ribarstvo (EFF), istaknula je Šimunić na konferenciji pod nazivom "Strukturni i pretpristupni fondovi EU u Hrvatskoj - usporedba, iskustva i izazovi" .

Osim što će im usmjerenje biti više gospodarsko nego zakonodavno, novi će se fondovi razlikovati od starih i po tome što će ovlasti za provedbu programa strukturnih i kohezijskih fondova Unije biti prebačene na nacionalna tijela, a ne europska kao dosad, a na provedbu programa primjenjivat će se i hrvatski propisi o javnoj nabavi.

Velika novina i promjena koja dolazi s novim fondovima je i način financiranja samih projekata.

- Bitna je promjena u tome što će korisnici novih fondova morati sami pretfinancirati projekte za koje traže sredstva iz fondova, a novac će im biti isplaćivan naknadno, nakon što predoče ovjereni račun, objasnila je Šimunić.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
16:32 04.03.2010.

NIŠTA se neće stim postići. Sustav je krivo postavljen. Ovo pričice su samo pokušaj varanje naivnih .....

UK
Ugo Kajvez
16:36 04.03.2010.

Uz ostalo, dali je cijelokupni pokušaj pridruživanje RH EU-u samo da bi mogli PROSJAČITI lovu od njih? ... na to se temelji CIJELOKUPNA POLITIKA RH prema EU-u ...................... P R O S J A Č E NJ E........ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! . . . . . ..... tome će doć kraj jednog dana i što onda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije