Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao prije svega

Srbija se hvali unosnim poslom s Arapima, no je li sve po zakonu?

Mladjan Djinkic
Patrik Macek/Vecernji list
15.01.2013.
u 15:01

Dok se vlasti hvale unosnim poslom upitna je njegova ustavnost jer stranci u Srbiji ne smiju kupovati zemlju.

Samo pet dana nakon što je u Beogradu boravio prestolonasljednik Ujedinjenih arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, srpski ministar gospdarstva Mlađan Dinkić potpisao je u Abu Dhabiju predugovor s kompanijom Al Dahra o njezinu ulaganju 200 milijuna eura u srpsku poljoprivredu, podsjeća Poslovni dnevnik.

Osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u osam poljoprivrednih gospodarstava Al Dahra će kao kooperante zaposliti srpske poljoprivrednike. Kompanija želi u preuzetim poljoprivrednim gospodarstvima proizvoditi hranu za izvoz pri čemu će koristiti svoju razgranatu trgovačku mrežu, dok će u Srbiji izgraditi logistički centar u Pančevačkoj luci na Dunavu. S uloženim kapitalom srpska poljoprivreda će povećati izvozne mogućnosti, što će pridonijeti ubrzanom rastu ukupnog gospodarstva.

No, postoji caka: dok u vladi sporazum ocijenjuju kao korak koji će ojačati konkuretnost srpske poljoprivrede na inozemnim tržištima, usporedno se nametnulo pitanje je li vlada smjela prodati zemljište Al Dahri, s obzirom da srpski ustav brani strancima da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta, piše Poslovni dnevnik u članku naslova "Srpskoj vladi važnije arapske investicije od poštovanja ustava".

Ključne riječi

Komentara 6

TO
Toni50
19:43 15.01.2013.

Srbija se hvali unosnim poslom s Arapima, no najviše nas muči samo to je li sve po zakonu RH. ???

TH
than
15:45 15.01.2013.

Unosni posao prodaja poljoprivrednog zemljista strancima ?!?! Pa to mogu i ovi nasi nesposobnjakovici u vlasti napraviti. Zali Boze cime se oni hvale...

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
19:33 15.01.2013.

Zašto bi mene u Hrvatskoj bilo briga šta rade Srbi? Pišite šta rade Slovenci, Mađari i Talijani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije