Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulagačka meka?

Srbija poreznim olakšicama privlači talijanske tvrtke

fiat 500 L
Reuters/Pixsell
14.03.2012.
u 12:04

Porezne olakšice za ulagače iznose od 5.000 do 10.000 eura godišnje po zaposlenom radniku

– Mi smo multinacionalna kompanija, idemo tamo gdje su poslovi, mi smo nomadi – odgovorio je predsjednik uprave Fiat Sergio Marchionne na pitanje novinara hoće li se sjedište te tvrtke preseliti iz Torina. Fiatov je i američki Chrysler, a u pogonima u svijetu proizvodi više automobila negoli u pet pogona u Italiji. Bude li se sjedište Fiata zaista preselilo tamo gdje su poslovi, moglo bi se preseliti i u Kragujevac, u Srbiju koja postaje sve privlačnija talijanskim tvrtkama. U četvrtak će se premijer nestranačke vlade Mario Monti sastati s Marchionneom u Rimu.

– Mi od talijanske vlade nismo i nećemo tražiti apsolutno ništa – poručio je Marchionne te je opovrgnuo glasine da će, nakon što je zatvoren jedan pogon na Siciliji, Fiat zatvoriti još dva talijanska pogona (Mirafiori i Pomigliano) zbog preskupe proizvodnje.

Za sada se u Srbiju sele samo talijanski pogoni, cijele male tvornice. Čuvena talijanska tvornica ženskih čarapa Omsa upravo je zatvorila svoju posljednju tvornicu u Italiji i, ostavivši bez posla 293 talijanske radnice, preselila se u Srbiju. U tu državu bivše Jugoslavije uskoro će se preseliti i posljednji talijanski pogoni tvrtki Pompea, Golden Lady i Calzedonia. Velike tvrtke kao što su Fiat, banka Intesa San Paolo, Generali i Fondiaria već su uložile u Srbiju 1,5 milijardi eura.

Zašto je Srbija postala privlačna za industrijalce?

Jednostavno, zbog poreznih olakšica uz koje se može proizvoditi jeftinije. Porezne olakšice za ulagače iznose od 5000 do 10.000 eura godišnje po zaposlenom radniku.

Prema nekim podacima, u Srbiju se već preselilo 500 talijanskih kompanija, a prema podacima srbijanske agencija Siepa (Serbia Investment and Export Agency) već ima registriranih 1100 tvrtki s talijanskim početnim kapitalom. Neke su, dakle, samo registrirane, a još nisu počele raditi, ali u 400 talijanskih tvrtki koje proizvode u Srbiji ima više od 20.000 zaposlenih i godišnje ostvaruju 2,5 milijardi eura. Italija je druga, iza Austrije, po ulaganjima u Srbiju, a treća je u robnoj razmijeni, dok je druga, iza Njemačke, ako se računa samo izvoz.

Tvrtka Calzedonia otvorila je i drugi pogon u Srbiji (u Somboru gdje će raditi 700 radnika), tvrtka Pompea otvorit će pogon u Zrenjaninu gdje će zaposliti 300 radnika za što će dobiti 1,5 milijardi eura olakšica od srbijanske vlade. Tvrtka Benetton ove će godine početi proizvodnju u Nišu gdje je otkupila srbijansku tvrtku Nitex s uloženih 43 milijuna eura i zaposlit će 2700 radnika.

No, najveći pothvat je onaj Fiata, koji će s projektom Europske investicijske banke uložiti 1,86 milijardi eura (500 milijuna već je uloženo kada je prošle godine stvorena mješovita tvrtka FAS, Fiat automobili Serbia, sa 67% vlasništva Fiata i 33% vlasništva srbijanske države).

U pogonima Zastave u Kragujevcu radit će 2600 radnika (trenutačno ih radi 1100) koji će proizvoditi 200.000 automobila godišnje, a možda i više. No, tim radnicima treba pridodati i one koji će raditi u pogonima za proizvodnju automobilskih dijelova na prostoru bivše vojarne Grošnica.

Proizvodnja se seli tamo gdje su uvjeti za poslovanje bolji. Tvrtke su postale kao nomadi.

Komentara 32

CR
crnaguja1950
12:26 14.03.2012.

i sad su oni kao pametni što financiraju jeftinu radnu snagu koja će crnčit za talijane i švabe danonoćno za 300-400 eura maksimalne plaće?to se dogodilo i nama a i događat će nam se i dalje.nije to nikakvo ulaganje u srbiju,to je stvaranje nove siromašne radničke klase koja crnči danonoćno za svog stranog gospodara.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:26 14.03.2012.

Na nasim otocima je nemocuce uciniti bilo sto, ako nisi dio plemena.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:28 14.03.2012.

@crnaguja1950 Moze biti da si u pravu, ali oni ce zaraditi svojih 400 Eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije