Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vector VX-3

Splitski dron na tržište će 2021.

dron
Foto: Marko Prpić/Pixsell
16.02.2020.
u 07:00

Aerotehnička udruga Split (AUS) na FESB-u uspjela je povezati znanje i iskustvo više generacija studenata, što je rezultiralo projektom bespilotne letjelice Vector VX-3

Ono što Rimac automobili rade, i tek će raditi, u naprednoj tehnologiji električnih vozila, to bi kod bespilotnih letjelica mogla postati splitska tvrtka Alpha Sagittarius. Prof. Branko Klarin okuplja na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), studente zaljubljenike u aeronautiku kojima je na raspolaganje za istraživanje i “igru” stavio i svoj laboratorij.

Aerotehnička udruga Split (AUS) na FESB-u uspjela je povezati znanje i iskustvo više generacija studenata, što je rezultiralo projektom bespilotne letjelice Vector VX-3. Na uglednom aeronautičkom studentskom natjecanju AUVSI SUAS u mornaričkoj bazi u Marylandu Splićani su iza sebe ostavili konkurenciju poput Harvarda, Penn Statea ili Berkeleya, a bili su najuspješnije sveučilište iz Europe.

Đani Vrsalović, jedan od bivših studenata FESB-a i jedan od inicijatora osnivanja AUS-a kaže kako je interes potencijalnih partnera i investitora nakon nastupa u SAD-u bio toliki da je njihov rad prerastao mogućnosti udruge te su se morali registrirati kao komercijalna tvrtka. Kako je Vrsalović imao tvrtku Alpha Sagittarius odlučeno je da ona postane temelj razvoja projekta komercijalnog drona.

Bespilotna letjelica, težine oko 5,5 kg, trebala bi na tržištu biti početkom 2021., a procjene su da bi joj cijena mogla biti od 60 tisuća eura naviše.

Komentara 1

DR
Drmiha
12:26 16.02.2020.

Ako znamo da je Hrvatska bila predvodnica u izradi bespilotni letjelica onda kada čujemo ovako lijepu vjest možemo se samo nadati da će vlada u budućnosti podržavati ovakve projekte, jer je činjenica da nas to ide od ruke , a o tome koliko je sve veća potražnja različiti bespilotni letjelica u razne svrhe u svijetu suvišno je i pričati. Bravo dečki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije