Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA OGRANIČILA RAST CIJENA

Španjolska traži da EU pomogne oko obuzdavanju cijena energije: 'Rast potječu špekulacije'

Elektrana-toplana Zagreb na Trešnjevci
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
21.09.2021.
u 16:02

Predložena je i uspostava centralizirane europske platforme za kupnju plina i stvaranje strateških rezervi plina kako bi se spriječila izloženost EU-a promjenjivim međunarodnim tržištima.

 Europska komisija trebala bi utvrditi smjernice kako bi pomogla državama EU-a da reagiraju na skok cijena struje, ne kršeći europske propise, smatra Španjolska, predloživši i kontrolu špekulanata na tržištu ugljika u EU i formiranje rezervi plina.

Cijene plina u Europi više su nego utrostručene ove godine zbog malih zaliha, velike azijsk potražnje i problema u proizvodnji.

U Španjolskoj veleprodajne su cijene struje također više nego utrostručene i vlada je prošli tjedan ograničila njihov rast i dobit elektroenergetskih kompanija. Španjolske ministrice gospodarstva i okoliša Nadia Calvino i Teresa Ribera u ponedjeljak su Europskoj komisiji poslale dokument u kojem traže da se obuzda skok cijena.

"Države članice ne bi trebale biti prisiljene na improvizaciju i na ad-hoc mjere kad god tržište zakaže i potom se nadati da im Komisija neće prigovoriti", ističu ministrice u dokumentu poslanom u ponedjeljak.

"Hitno nam treba europski 'meni' mjera kako bi se moglo odmah reagirati na dramatičan skok cijena", poručuju.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Komisija je potvrdila da je primila pismo i priopćila da će odgovoriti u dogledno vrijeme.

Madrid predlaže i da se određenim trgovcima ograniči sudjelovanje na tržištu ugljika u EU zbog opasnosti da "pretjerano nagli rast cijena pokreću financijske špekulacije a ne realni faktori".

Predložena je i uspostava centralizirane europske platforme za kupnju plina i stvaranje strateških rezervi plina kako bi se spriječila izloženost EU-a promjenjivim međunarodnim tržištima.

Komisija je upoznata s raspravama o cijenama struje u državama-članica i pažljivo prati situaciju, izjavila je prošlog tjedna glasnogovornica.

"Funkcionalno i dobro integrirano tržište električne energije u EU-u, kontinuirana ulaganja u obnovljive izvore energije i poboljšanje energetske učinkovitosti ključni su za održavanje cijena energije što pristupačnijima za sve potrošače", rekla je glasnogovornica.

VIDEO: Ravnateljica DZS-a i državni tajnik objasnili zašto popisivači dolaze u kontrolu nakon samopopisivanja

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije