Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENA ENERGIJA

Španjolska Acciona Energia priključila se Zadruzi za etično financiranje

VE KOG
Foto: Promo
VL
Autor
Valentina Wiesner
03.07.2018.
u 18:47

U ZEF-u vide partnera za ulaganje u obnovljive izvore energije: jedan od takvih projekata je i Vjetroelektrana Kom-Orjak-Greda u Blatu na Cetini za koju upravo traje kampanja kojom se prikupljaju ulozi građana i tvrtki, uz zajamčeni minimalni prinos od 5,5 posto godišnje

Acciona Energia, jedna od vodećih svjetskih tvrtki u sektoru obnovljivih izvora energije, sa sjedištem u Španjolskoj, postala je sa svojom hrvatskom podružnicom članica Zadruge za etično financiranje. U ZEF-u, koji osniva etičnu banku, videključnog partnera za ulaganje u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj.

- Misija, vizija i vrijednosti ZEF-a usmjerene su na održivi razvoj lokalnih zajednica i razvoj energetskog sustava u kojem se proizvodnja energije bazira na obnovljivim izvorima u izravnom vlasništvu građana i korisnika te su komplementarni vrijednostima  Accione - izjavio je Aljoša Pleić, direktor Acciona Energije.

Edo Jerkić, suvoditelj sekcije obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša u ZEF-u pozvao je građane i poduzeća da im se priključe, sudjelovanjem u vlasništvu nad objektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, posebno putem elektrana koje imaju ugovorene poticajne cijene struje od strane države.

Jedan od  takvih projekata je i Vjetroelektrana Kom-Orjak-Greda u Blatu na Cetini, za koju je ZEF od austrijske tvrtke ECOwind ugovorio pravo prvokupa te upravo traje kampanja kojom se prikupljaju ulozi građana i tvrtki, uz zajamčeni minimalni prinos od 5,5 posto godišnje.

Acciona Grupa, čiji je dio Acciona Energia, posluje u više od 65 država na svim kontinentima i ostvaruje godišnje prihode od 7,5 milijardi eura te zapošljava više od 35.000 ljudi. Osnovna im je misija održivi razvoj, a među kompanijama koje posluju u grupi Acciona Energia globalno je najveća energetska kompanija koja projektira i gradi vjetrene, solarne fotonaponske i termalne elektrane, hidroelektrane i elektrane na biomasu.

Ima u vlasništvu 311 elektrana pogonjenih obnovljivim izvorima energije s ukupnim instaliranim kapacitetom od 9.157 MW, od čega je 7.517 MW vjetroelektrana. Godišnja proizvodnja dovoljna im je za napajanje šest milijuna kućanstava. Na hrvatskom su tržištu više od 15 godina i imaju vjetroelektranu u blizini Trogira, a u razvoju su projekti vjetroelektrana Opor i Boraja 2 i velike solarne elektrane na području Promine.

Iz Accione poručuju da će, članstvom u ZEF-u, sudjelovati u naporima za osnivanjem prve etične banke u Hrvatskoj, ali i u pokretanju opskrbe "zelenom" energijom.

Sve tajne Rimčeva bolida: baterije imaju snagu kao mala hidroelektrana

VE KOG
1/26

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije