Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Let Croatie Airlines

Splićanka s djetetom (7) došla na zakazani let, odbili ih ukrcati unatoč rezervaciji

Ilustracija
Ivo Cagalj/PIXSELL
06.10.2018.
u 18:01

Matić je karte i rezervaciju sjedala za sebe i sina kupila 27.9.2018., više od tjedan dana prije samog leta, ali kada je došla na check-in, doživjela je hladan tuš.

Kroz zračnu luku Split u prvih devet mjeseci 2018. godine je prošlo malo manje od tri milijuna putnika. Riječ je o iznimno prometnoj zračnoj luci koja se hvali visokom razinom usluge i odnosa prema putnicima što je dijametralno suprotno onome što su Melina Matić i njeno sedmogodišnje dijete doživjeli od strane tvrtke Croatia Airlines.

Matić je karte i rezervaciju sjedala za sebe i sina kupila 27.9.2018., više od tjedan dana prije samog leta, ali kada je došla na check-in, doživjela je hladan tuš.

- Odlučila sam sa sinom letjeti iz Splita za Zagreb što je trebao biti njegov prvi let u životu. Bio je jako uzbuđen zbog novog iskustva. Na šalter za check-in sam došla sat vremena prije leta koji je bio zakazan u 17:15, ali su mi zaposlenice zračne luke rekle kako je došlo do overbookinga, odnosno da nemaju mjesta za mene i mog sina te su me poslali kod službenice Croatia Airlinesa kako bi riješili ovaj problem - prepričava Melina.

Na šalteru Croatia Airlinesa dočekala je nova drama. Zaposlenica joj je ponudila samo dvije "alternative".

- Iznimno bahatim i neljudskim tonom bez imalo empatije zaposlenica Croatia Airlinesa mi je rekla da biram: let u 20 sati ili sutra ujutro. U tom trenutku moje emotivno stanje postaje sve teže, dijete koje je sanjalo o tom letu razočarano plače, a meni nestaje tlo pod nogama. 

Matić se u međuvremenu odlučila za let u 20 sati na koji je opet nisu checkirali, ali kada je to uspjela riješiti, ponudili su joj dva vaučera za osvježenje kako bi u miru sa sinom pričekala let. 

- Konobar je uzeo narudžbu, a kada se vratio dala sam mu vaučere da riješimo račun. Na to se on počeo derati na mene da je on već "kucao" račun i da ga moram platiti, a u međuvremenu mi je uzeo vaučere. Ubrzo su došla još tri konobara koja su mi rekla da sam otišla u pogrešan restoran, a ja sam samo zatražila i račun i vaučere natrag. Iznimno neugodan konobar mi je na koncu rekao: "Nećete vi platiti. Ja vam to neću naplatiti pa neka vam je na dušu" - kaže šokirana majka.

Melina Matić i njen sedmogodišnji sin na koncu su otišli na let u 20 sati .

- Nije problem u tome što se greške događaju, nego što je ovo njima normalan modus operandi. Izbaciti majku i dijete s leta je njima očito "legitimno pravo". Emocionalni šok i stres kroz koji smo dijete i ja prošli zbog elementarnog izostanka ljudske empatije je najveći problem i glavni razlog zbog kojeg treba upozoriti na ovakve i slične stvari - zaključuje Matić. 

Iz Croatia Airlinesa događaj ne demantiraju, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Na jučerašnjem poslijepodnevnom letu OU655 iz Splita u Zagreb s planiranim polaskom u 17.15 sati došlo je do overbookinga zbog čega se navedeni putnici nisu mogli ukrcati u zrakoplov. Kao i drugi avioprijevoznici, Croatia Airlines preko sofisticiranih sustava prati podatke o prosječnoj popunjenosti putničke kabine na svakoj liniji u određenom razdoblju godine, kao i podatke o broju putnika koji se, iako imaju kupljene karte, ne pojavljuju na letovima (tzv. no show putnici). U skladu s tim podacima raspolaže se s kapacitetom na pojedinim letovima, a do overbookinga dolazi rijetko i to upravo zbog odstupanja u predviđenom broju putnika i ukupnog broja putnika koji dođu na let. Croatia Airlines kao avioprijevoznik registriran u Europskoj uniji primjenjuje sva pravila
EU Regulative 261/2004, kojom su propisani međunarodni zrakoplovni standardi za prijevoz putnika i prtljage. Među tim pravilima su i ona koja se odnose na tzv. uskraćeni ukrcaj (Denied Boarding Compensation) te se u takvim slučajevima putnicima osigurava
skrb - prvi sljedeći let do krajnjeg odredišta, obrok ili hotelski smještaj tijekom čekanja i to ovisno o duljini čekanja na sljedeći let, novčana naknada i drugo.

U skladu s odredbama navedene regulative kompanija je putnicima kojima je jučer uskraćen ukrcaj za poslijepodnevni let Split – Zagreb ponudila osvježenje (refreshment) u splitskoj zračnoj luci, te im osigurala prvi sljedeći let do krajnjeg odredišta. Konkretno, putnici su preusmjereni na let OU381 s polaskom iz Splita u 20 sati i u Zagreb su stigli s kašnjenjem od 2 sata i 45 minuta u odnosu na planirani dolazak. Kompanija se ovom prigodom ispričava putnicima na overbookingu i poremećaju u planiranom putovanju, stoji u službenom priopćenju. 

Pogledajte video: Zbog požara u prtljazi zrakoplov sletio u Zagreb

Komentara 89

Avatar Zgubider.
Zgubider.
18:43 06.10.2018.

Da, to je uobičajna praksa, sve po zakonu i regulativama Europske zajednice, ali činjenica je da zrakoplovne kompanije „špekuliraju“ i prodaju više karata nego zrakoplov može primiti putnika, uz nadu da se neće svi pojaviti na letu. Time generiraju veću zaradu ali i probleme poput ovoga. Da ja prodajem proizvode koje nemam i koje ne mogu isporučiti, brzo bi završil u Remetincu!

Avatar rubinet
rubinet
19:04 06.10.2018.

Dana 1.listopada, let Croatia Airlinesa ,OU664 Zagreb -Dubrovnik.. zakazano u 22.05....poletio u 23 .10...... I to nije bio prvi put kako večernji let iz Zagreba kasni... Nitko nam nije dao nikakovo objašnjenje njih nije briga....bahati su i ne mare zamare za svoje putnike..A tako mogu jer su monopolisti!! Neslužbeno smo čuli da su čekali drugi let.U prostoru za čekanje nije bilo dostatno stolica pa su putnici sjedali po podu.Bočica vode i soka 25 kuna.Sramota!!!

BU
bubaclex
20:08 06.10.2018.

Ova samo pokušava izazvati empatije. Overbooking je sasvim normalna praksa. Zapravo svaki normalan putnik priopćenje da je izvisio na letu radi overbookinga dočekava s odševljenjem jer će bez problema izmusti na šalteru besplatan let. Na šalteru. Ne 5 dana kasnije na Večernjem dot haer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije