Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija

Snažnim rastom poduzetništva ostvarili najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj

Zagrebačka županija
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/2
19.03.2019.
u 12:11

U 2018. dodijeljene su potpore za 226 poduzetnika u iznosu većem od 8,5 milijuna kuna, a u travnju je planirano raspisivanje natječaja za ovu godinu

Sedamnaestu godinu zaredom Zagrebačka županija organizira Susret gospodarstvenika kao mjesto dijaloga i povezivanja – što gospodarstvenika međusobno, što Županije kao javne uprave s krajnjim korisnicima svojih potpora i javnih politika. Susret okuplja i ugledne stručnjake iz sfere ekonomije i poduzetništva koji govore o najaktualnijim domaćim i svjetskim gospodarskim trendovima te daju vlastite analize i preporuke za bolje gospodarsko sutra. Da gospodarstvo Zagrebačke županije zbilja funkcionira potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojem je Zagrebačka županija u 2017. godini sa 6,8 posto ostvarila najveći rast zaposlenosti u Republici Hrvatskoj. Nezaposlenost u Zagrebačkoj županiji zbilja nije gorući problem, a osim podataka iz 2017., tome u prilog idu i najsvježiji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema čijoj su evidenciji iz veljače ove godine u županiji tek 5997 nezaposlena.

Osim rastom zaposlenosti mogu se pohvaliti i naporima ulaganja u poduzetništvo te rastom BDP-a. Prema analizi Hrvatske gospodarske komore o trendovima kretanja BDP-a po županijama na razini Hrvatske i EU objavljenoj prošle godine, na drugom su mjestu s ostvarenim porastom nominalnog BDP-a za 2,4 posto u 2015. godini u odnosu na pretkriznu 2008. godinu.

- Naši poduzetnici uistinu ostvaruju sjajne rezultate zahvaljujući kojima i županijski proračun iz godinu u godinu raste. To nam pak omogućuje da gradimo škole, dvorane, ceste te dodatno razvijamo poduzetničke zone. Naravno, svake godine kreiramo i naše pakete bespovratnih poduzetničkih potpora u skladu sa stvarnim potrebama na tržištu, a velik broj prijava potvrđuje kako su mjere pogođene. Tako je u 2018. godini Županija dodijelila potpore za 226 poduzetnika u iznosu većem od 8,5 milijuna kuna, a u travnju je planirano raspisivanje natječaja za ovu godinu -  rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

SVAKE GODINE KREIRAMO I PAKETE BESPOVRATNIH PODUZETNIČKIH POTPORA U SKLADU SA STVARNIM POTREBAMA NA TRŽIŠTU Stjepan Kožić župan Zagrebačke županije

Strana ulaganja
Na njihovom području prostornim planom predviđeno je 57 poduzetničkih zona, od kojih je trenutno aktivno njih 20-ak. Prostiru se na ukupnoj površini od 3603 hektara, a pojedinačna površina zona kreće se od 5 do preko 300 hektara. Poduzetničke zone Zagrebačke županije broje oko 500 tvrtki s preko 6250 zaposlenika. Jedne od najvažnijih investicija, unutar poduzetničkih zona, su poznata švedska Ikea koja je u Rugvici otvorila 300 novih radnih mjesta te samo nešto kasnije otvoren Designer Outlet Croatia, zajednička poduzetnička investicija švedskog Ikea Centresa i švicarskog Mutschler Outlet Holdinga, u čiju je prvu fazu gradnje uloženo 33 milijuna eura. Rezultat otvaranja pedesetak trgovina, s modnim i lifestyle brendovima, je otvaranje i 400 novih radnih mjesta, no tendencija je povećanje na 100 i više trgovina koje potencijalno broj zaposlenih mogu samo povećavati.

Otvorenjem Designer Outleta Croatia stvoreno je 400 novih radnih mjesta
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Subvencioniranje kredita
S intenzivnom gradnjom i opremanjem poduzetničkih zona krenuli su još 2001., a prema rezultatima Fine Zagrebačka županija, kao jedna od gospodarski najstabilnijih domaćih regija, se promatrajući ostvarene prihode kao značajnu varijablu nalazi odmah iza Grada Zagreba po svojoj uspješnosti.  

Samo prošle godine tvrtke Iverpan i Mihoković metal solutions otvorile su nove proizvodne pogodne. Tvrtka Iverpan koja se 25 godina bavi proizvodnjom pločastih elemenata za namještaj, otvorila je novi proizvodni pogon u Donjoj Zelini. S osam strojeva za raskrajanje iverice i lijepljenje rubnih traka te robotiziranim vertikalnim skladištem, u njegovu je gradnju i opremanje uloženo oko 30 milijuna kuna. Povrat sredstava, kroz EU fondove, iznosi oko 11 milijuna kuna. Novi proizvodni pogon prostire se na 3000 četvornih metara, a samo u trenutku otvorenja novog proizvodnog pogona broj zaposlenih sa 122 povećao na 166.

Samo nešto kasnije obiteljska tvrtka Mihoković metal solutions otvorila je u Pisarovini, u tamošnjoj poduzetničkoj zoni, proizvodni pogon s laserskim rezačem limova i cijevi. Ukupna investicija, kroz projekt „Povećanje prostornih kapaciteta i jačanje tehnološke opremljenosti tvrtke Mihoković“, prelazi 8,6 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno bespovratnih 3,6 milijuna.

Kako bi se na razvoju poduzetničkih zona i dalje ustrajalo, osim bespovratnih financijskih sredstava za poduzetnike, Zagrebačka županija je temeljem provedenog javnog poziva dodijelila i 152.800 kuna poduzetničkim potpornim institucijama i udruženjima obrtnika.

Ulaganje i razvoj poduzetništva odvija se i kroz subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite. Shodno tome da su poduzetnici s područja županije iskoristili kreditni potencijal od 63 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo je dodatni kreditni potencijal u iznosu od 10 milijuna kuna.

Susret gospodarstvenika
Kako bi ulaganja u poduzetništvo na koncu imala i promocijsku vrijednost dodijeljeno je  381.007,73 kuna bespovratnih sredstava za organiziranje manifestacija i nastupanje županijskih poduzetnika na manifestacijama u vezi s poduzetništvom u 2018. godini. 
Zagrebačka županija na čitav niz načina pomaže svoje gospodarstvo, a u  sklopu Regionalnog summita poduzetnika „300 najboljih“,  Zagrebačkoj županiji je u 2018. dodijeljena velika nagrada i priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Jedina su županija koja je osvojila ovu prestižnu nagradu u konkurenciji od 194 predložena kandidata iz 8 zemalja.

Prošla godina pamti se i po održanom Svjetskom kongresu poduzetnika i otkrivanju statue Aleje poduzetnika u Svetoj Nedelji, dok 2019. godina počinje 17. Susretom gospodarstvenika Zagrebačke županije koji će se održati u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u zagrebačkom hotelu „International“ (Miramarska 24) s početkom u 11 sati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije