Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od četiri člana uprave ostao je samo Josip Sapunar, zadužen za financije

Smjene u HAC-u, novi šef Stjepko Boban

Stjepko Boban
Mišo Lišanin
20.11.2009.
u 19:51

Iz uprave HAC-a tako odlaze predsjednik Jurica Prskalo, Ivica Mlinarević, član uprave za održavanje i naplatu cestarine, te Marijo Lovrinčević, dosad zadužen za građenje

Vlada je najavila smjenu upravu Hrvatskih autocesta. Umjesto Jurice Prskala na čelo HAC-a bit će postavljen Stjepko Boban.

Iz uprave HAC-a tako odlaze predsjednik Jurica Prskalo, Ivica Mlinarević, član uprave za održavanje i naplatu cestarine, te Marijo Lovrinčević, dosad zadužen za građenje. Jedini koji je preživio smjenu jest Josip Sapunar koji ostaje član uprave za financije.

Sapunara doveo Račan
Uprava HAC-a, osim Sapunara koji je bio na putu, u petak poslijepodne pozvana je k ministru Božidaru Kalmeti u Ministarstvo prometa gdje joj je priopćeno da odlazi.

Boban je bio najlogičniji izbor za novog šefa jer dolazi iz sestrinske tvrtke, a iako je u cestogradnji već niz godina, iza njega se ne vuku nikakve afere.

On je i najdugovječniji prvi čovjek Hrvatskih cesta koji je u toj tvrtki proveo dva mandata. U HC je stigao 2002. godine, a od 2004. je predsjednik uprave. Josip Sapunar je pak, procjenjuje se, smjenu preživio zato što financije HAC-a vodi već osam godina, odnosno u upravi te tvrtke je od njezina osnivanja i pod njegovom su paskom ugovoreni svi HAC-ovi kreditni aranžmani teški 20 milijardi kuna. HAC-u su krediti, odnosno pronalazak novih izvora financiranja, trenutačno najveći problem jer je uoči lokalnih izbora ugovorio gradnju dionica za koje nije imao osigurano financiranje.

Sapunar je u HAC pak došao na poziv pokojnog Ivice Račana i Radimira Čačića. Smjena čelništva tog javnog poduzeća očekivala se već neko vrijeme nakon što su u HAC-u posljednjih mjeseci isplivale brojne afere – od skupog bojenja tunela Sv. Rok i Mala Kapela, prodaje trafostanica HEP-u za 300 milijuna kuna koje je HAC tvrtki Dalekovod platio nešto više od milijarde kuna, nabave luksuznih automobila preko izvođača radova, navodnog fiktivnog zapošljavanja...

Policija još istražuje
Policija istražuje sve te afere, a zasad je nepoznato hoće li istraga rezultirati i prijavama. Nedavni odlazak Zdravka Livakovića, bivšeg šefa NO-a HAC-a i HC-a i najbližeg suradnika ministra Kalmete, već je dao naslutiti da je pala odluka o kadrovskim promjenama u Hrvatskim autocestama iako se Livaković opravdao odlaskom zbog obiteljskih razloga.

Komentara 18

OB
-obrisani-
20:30 20.11.2009.

A sta je s Kaljmetom ? Nece biti dovoljna samo smijena, treba netko odgovarati za kriminal gospodo ADZenjare.

Avatar Azriel
Azriel
20:32 20.11.2009.

Aha korupciju u HAC-u će rješiti tako, da stave novog šefa iz HC-a. Sva sreća pa u HC nema namještanja natječaja i korupcije......

OB
-obrisani-
17:26 21.11.2009.

Gdje je Pippo da pohvali Jadranku koja ne zatvara oči pred kriminalom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije