Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dionice zaplijenila Slovenija

Slučaj Mercator: Tvrtka će raditi sama bez jasnog utjecaja vlasnika

Fabris Peruško
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
09.01.2020.
u 12:45

Mercator nosi gotovo 40 posto svih prihoda i 28 posto EBITDA-e Fortenova grupe

Nakon što je slovensko pravosuđe odluku o zapljeni Mercatorovih dionica od Agrokora učinilo pravomoćnom, postavljaju se brojna pitanja od toga tko će donositi odluke u Mercatoru, kako će ta tvrtka poslovati, ali i kakva je budućnost Fortenove bez Mercatora, koji sa sobom odnosi i slovensko i srbijansko tržište ove regionalne grupacije.

Nisu slušali upozorenja

Agrokorova izvanredna uprava neslužbeno tvrdi da će spor između Slovenaca i Agrokora vjerojatno završiti na međunarodnoj arbitraži, a to znači godine natezanja i čekanja odluke u o tome je li bilo legalno zaplijeniti dionice Mercatora. O pregovorima i pokušaju pronalaska mirnog rješenja zasad se u Fortenovi ne govori, iako su po informacijama Večernjeg lista i ovaj tjedan predstavnici najvećih vlasnika Fortenove u Ljubljani proveli u nastojanju da smire prijepore i postignu rješenje sa slovenskom politikom.

Ipak, nezgodna je okolnost to što je u politici puno lakše donijeti odluku nego donesenu odluku povući. Zato će sada Slovenci teže popustiti u pregovorima, a izgledno je i da će tražiti više nego što su tražili prije zapljene dionica. Iako potencijalno nelegalno te uz rizik velikih tužbi i troška za porezne obveznike, oduzimanje dionica korak je koji je omogućio povratak u slovenske ruke i uspostavu, barem privremenu, nad kompanijom koja je i najveći slovenski poslodavac. A što to znači u praksi?

Mercator ima upravu predvođenu Tomislavom Čizmićem i Nadzorni odbor, u kojem se nalaze Fortenovini ljudi koji će i dalje voditi tvrtku čije vlasništvo nije jasno, s obzirom na zapljenu većinskog udjela u tvrtki. Ipak, Fortenova do daljnjeg ne može preuzeti tvrtku pa time propadaju i planovi o objedinjavanju nabave za cijeli maloprodajni lanac u regiji, kao i o optimizaciji poslovanja u tom dijelu. Fortenova ne može konsolidirati rezultate poslovanja Mercatora niti koristiti sinergijske efekte dvaju najvećih maloprodajnih lanaca u regiji. Uoči Božića situacija je bila potpuno drukčija i govorilo se o tome da su Slovenci spremni potpisati memorandum o prijenosu dionica Mercatora na Fortenovu pa je legitimno pitanje čijom je greškom došlo do potpunog obrata u samo nekoliko dana.

Mediji u Sloveniji prozivaju izvanrednu upravu Agrokora i ističu da se u nekoliko navrata oglušila na upozorenja AVK, koja je dionice Mercatora naposljetku i zaplijenila jer Agrokor nije platio kaznu od 53,9 milijuna eura, izrečenu zbog preuzimanja manje tvrtke Costella još 2016. godine. Izvanredna uprava, pak, ističe da je odluka o kazni ‘neustavna, arbitrarna i nezakonita te da je Agencija pri donošenju odluke o privremenom oduzimanju dionica grubo kršila pravila postupka’.

Najviše štete u odnosima, kažu upućeni, prouzročili su ipak nekvalitetno pregovaranje i prečvrsti stavovi, a kap koja je prelila čašu bio je odnos prema ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku. Greška u koracima mora se ispraviti, jer Mercator nosi trećinu poslovanja Fortenove i to onaj dio bez kojeg se tvrtka opterećena dugovima od 1,5 milijardi eura ne može oporaviti bez novog vlasničkog restrukturiranja.

Ključan u Srbiji i Sloveniji

Plan održivosti na temelju kojeg su vjerovnici podržali osnivanje Fortenove udvostručenje EBITDA-e do 2021. godine.

O važnosti Mercatora dovoljno je reći da po planu održivosti on sudjeluje s 2,4 milijarde eura ili 38 posto ukupnih prihoda i čak 123 milijuna eura ili 28 posto očekivane EBITDA-e grupe u 2021. Mercator nije važan samo zbog Slovenije, tržišta s najvećom kupovnom moći potrošača među zemljama u kojima posluje Fortenova, u kojoj ima lidersku poziciju, već i zbog činjenice da je kroz njegovu mrežu Fortenova prisutna u Srbiji, Crnoj Gori, pa i u BIH.

Naime, u Srbiji Mercator ima 348 dućana, u BIH koji uglavnom pokriva Konzumova mreža ih je 2016. bilo prisutno 83, a u Crnoj Gori ima 110 trgovina s 30.000 kvadrata

Video: Novi Agrokor od 1. travnja počinje poslovati pod imenom Fortenova grupa

Komentara 1

AN
antonelić
21:35 09.01.2020.

još jedan uspjeh grupe borg na čelu sa trilateralom ( anemija-klimavica-pinokio ) ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije