Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stečaj

Slovenski Merkur pred stečajem, otpušta 1080 radnika u Sloveniji

merkur
Tomislav Miletić/Pixsell
08.09.2010.
u 07:55

Prema posljednjem godišnjem izvješću, Merkur je imao gubitak od 180 milijuna eura, tako da čitava grupacija sada duguje više od 650 milijuna eura.

Slovenski trgovački lanac Merkur je pred stečajem, a do kraja 2012. godine u Sloveniji bi trebao otpustiti oko 1080 radnika.

Merkur se bliži kritičnoj točki stečaja jer ne može osigurati plaće i doprinose zaposlenima - kazao je šef uprave Bojan Knuplež, ističući kako je u ovome trenutku nemoguće smanjiti zaduženost prema dobavljačima. Unovče li banke sve mjenice i zatraže plaćanje glavnica, poduzeća više ne bi bilo, tako da se u Merkuru nadaju pomoći države koja će pomoći u sanaciji posrnule tvrtlke.

Slovenske Finance danas pišu kako je prema posljednjem godišnjem izvješću Merkur imao gubitak od 180 milijuna eura, tako da čitava grupacija sada duguje više od 650 milijuna eura. Nameće se pitanje je li još uvijek moguće rješenje za izlazak iz krize.

Neslužbeno, Merkuru je potrebno između 50 i 100 milijuna svježeg kapitala. No, ni najveći vlasnici - Merfin Bine Kordeža ni Sava Ivana Bohoriča - taj iznos sigurno nemaju te je sudbina Merkura u rukama vjerovnika. Prema pisanju Dnevnika, banke sudjelovanje u dokapitalizaciji uvjetuju potpunim povlačenjem Merfina i Save iz vlasništva Merkura.

U Bohoričevoj Savi s time se slažu dobiju li za svoju petinu Merkura odgovarajuću cijenu i uvjete. Navodno je riječ o 114 milijuna eura. 

Grupu Merkur čine tvrtke Merkur kao vodeći trgovac tehničkom robom, Merstil koji nabavlja i prodaje metalurške proizvode i Big Beng, trgovac audio, video i IT proizvoda. Te tri tvrtke u vlasništvu imaju još 20 firmi u Sloveniji i inozemstvu i zapošljavaju ukupno 4468 radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije