Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILANCE ZEMALJA U REGIJI

Slovenski izvoz kao naš i srpski

Izvoz
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
25.11.2016.
u 12:45

Jedina s pozitivnim trgovinskim saldom u 2105. je Slovenija

Mala zemlja za dobar izvoz, moglo bi se reći za Sloveniju, koja je jedina od zemalja iz bivše Jugoslavije, nama najbližoj regiji, 2015. ostvarila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Mali, ali značajan, od 0,8 milijardi eura.

Na Al Jazeeri su sumirali i usporedili javno dostupne podatke državnih statističkih zavoda, agencija, ali i MMF-a i Svjetske banke, pokazavši da je slovenski izvoz samo za 180 milijuna eura slabiji od hrvatskog i srpskog zajedno.

Pokrivenost uvoza izvozom lani je u Hrvatskoj bila nešto manja od 63% i vanjskotrgovinska bilanca je u deficitu od 7 milijardi eura, dok je srpska nešto povoljnija. Ostale zemlje, a uvršteno je i Kosovo, zbrojeno izvoze manje od Hrvatske, što održava i snagu njihovih gospodarstava.

Udruženje hrvatskih izvoznika ovih je dana poručilo Vladi kako se nada da se učinci porezne reforme neće najviše preliti u uvoz, već će “osnažiti konkurentnost izvoznih gospodarstvenika.” Najveći su već godinama Ina, Pliva i Boxmark.

>> EU dao zeleno svjetlo izvozu živih svinja iz Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ksaver38
Ksaver38
20:30 25.11.2016.

Hrvati i Srbi se svađaju i mrze se, a za to vrijeme Slovenci rade i izvoze. Samo naprijed dok se ne ugasi žarulja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije