Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJSTRAŠNIJI DAN NA WALL STREETU

Slom američkih burzi: Najveći pad od 2011., u jednom trenutku i rekordni pad od 1600 bodova!

Wall Street
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.02.2018.
u 23:10

Riječ je o najvećem burzovnom krahu na Wall Streetu u jednom danu od 2011. godine i jednog od vrhunaca tadašnje globalne financijske krize.

Vrijednost Dow Jones indeksa pala je u jednom trenutku za 1600 bodova što je bio najveći pad tijekom jednog dana trgovanja na američkoj burzi, a nakon vrlo nervoznog trgovanja dan je ipak zaključen u minusu od oko 1175 bodova ili oko 4,6 posto.

CNN je današnji dan na burzi prozvao "najstrašnijim danom u povijesti Wall Streeta".

Riječ je o najvećem burzovnom krahu na Wall Streetu u jednom danu od kolovoza 2011. godine i tadašnje dužničke krize u Europi.

Wall Street
1/6

CNN dodaje da ipak pad Dow Jonesa nije bio poput onog zabilježenog na 'crni ponedjeljak' 1987. ili tijekom financijske krize 29. rujna 2008. godine kad je izgubio 777.68 bodova, nakon što je američki Kongres odbio interventni paket težak 700 milijardi dolara koji je bio sastavljen nakon propasti investicijske banke Lehman Brothers.

- Ove godine, za razliku od 2017. kada je Dow Jones Industrials narastao za 25 posto, možemo očekivati puno veću volatilnost. Središnje banke su reducirale broj obveznica koje kupuju, a neke su počele i dizati temeljne kamatne stope. Sada smo u takvom ciklusu - upozorava Andrew Wilson, analitičar Goldman Sachsa.

Bijela kuća izjavila je putem glasnogovornika da "tržišta variraju u kratkom roku", ali je naglasila da gospodarstvo nije poljuljano.

Nevolje na tržištu počele su početkom prošlog tjedna, kada su se ulagači usredotočili na niz dugotrajnih problema. Ako gospodarstvo ojača to bi moglo uzrkovati inflaciju, koja je misteriozno nestala za devet godina oporavka nakon krize. A to bi moglo prisiliti Savezne rezerve da povise kamatne stope brže nego što je planirano.

- Ljudi se suočavaju sa šokom gledajući stvarnu inflaciju po prvi put nakon nekog vriemena - rekao je Bruce McCain, glavni investicijski strateg u Key Private Bank.

Ključne riječi

Komentara 34

NA
naivanivan
23:27 05.02.2018.

Ma cim CNN kaze odmah znas da je sve gola istina, cinjenice, provjereno, najvisi standardi novinarstva primjenjeni i osobna netrepeljivost i partijska pripadnost nisu uopce faktori u njihovom izvjestavanju.

KA
kanđija
23:14 05.02.2018.

U 2017. godini narastao 25 %. Sada samo unovčavaju zarade..

DR
Draš
23:28 05.02.2018.

Narode ,vrijeme je za natovarit se sa bitcoinimna,cijena prava sitnica,samo 40000 kn.Navalite ,još malo pa nestalo,hehe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije