Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontinentalni turizam

Slavoncima turisti stižu Ryanairom

Ilustracija
Foto: Markus Mainka/DPA/Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
07.11.2019.
u 09:21

Ministar Gari Cappelli od niskobudžetne aviokompanije zatražio da od sljedeće godine ponovno u red letenja uvrsti osječku zračnu luku

Niskobudžetna avio kompanija Ryanair, koja u Hrvatsku dovodi najviše avionskih gostiju, dogodine bi na četiri mjeseca u svoje putne itinerere mogla ponovo uvrstiti i osječku zračnu luku. Taj su zadatak pred njih, na londonskoj burzi turizma World Travel market, stavili hrvatski turistički čelnici.

Za Osijek 5000 turista

– Jasno smo im rekli kako je politika hrvatske Vlade razvoj turizma na kontinentu i da ja kao ministar ne mogu biti blagonaklon prema suradnji tijekom iduće godine ako ona nije usklađena s našim prioritetima. Slažem se, ovime smo im zadali malo glavobolje, ali ne zanima nas špica samo u tri-četiri destinacije – rekao je novinarima ministar turizma Gari Cappelli, aludirajući na jadranske zračne luke, Rijeku, Pulu i Zadar, na koje je Ryanair dosad slijetao.

Hrvatski argumenti teški su milijune kuna, koliko se godišnje izdvaja za suradnju s pojedinim strateškim partnerima kao podrška u marketingu i oglašavanju. A Ryanair je svakako u tom društvu. Lani je doveo 240.000 turista u Hrvatsku, ove godine oko 300.000, a dogodine je plan 400.000. Linijom za Osijek, pak, iz više bi europskih zemalja u taj grad doveo oko pet tisuća turista. Hrvatska strana Ryanairovim menadžerima iznijela je plan s nekoliko tjednih letova od lipnja do kraja rujna, a hoće li vrata za Ryanair u Hrvatsku 2020. godinu, uistinu biti Osijek znat će se do kraja mjeseca do kad iz Ryanaira trebaju dati odgovor.

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

– Što se nas tiče, sada slijede razgovori s osječkom zračnom lukom, te predstavnicima pet slavonskih županija, koje bi također trebale financijski poduprijeti ovaj projekt. Orijentacija na avio goste, u što smo tijekom dvije godine uložili oko 70 milijuna kuna, pokazala se ispravnom. Sve zračne luke bilježe rast prometa od 25 posto – kaže Cappelli, koji je u Londonu otkrio i da će Vladi predložiti kvotu za zapošljavanje stranih radnika u turizmu od čak 30.000 dozvola (lani ih je iskorišteno 21.000) dok ne stupi na snagu Zakon o strancima.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić otkrio je da Hrvatska dobro stoji kod većine partnera s kojima je razgovarao u Londonu. Najveći svjetski turoperator TUI, koji je lani doveo 200.000 gostiju u Hrvatsku, za 2020. planira 10.000 više.

– Dijelom zbog dobre potražnje za Hrvatskom, a dijelom zbog gostiju propalog Thomasa Cooka, koje preuzima TUI – pojasnio je Staničić.

Na putu 1,8 milijardi ljudi

Potresa za hrvatski turizam na World Travel Marketu nema. Globalno istraživanje Euromonitor International, za Italiju i Francusku predviđa prilično problema u slučaju da se usporavanje gospodarskog rasta u eurozoni pretvori u recesiju. U takvom razvoju događaja sljedeće bi na udaru pada turističke potražnje bile Španjolska, Grčka i Turska.

Također, ovo veliko istraživanje prema kojem će u svijetu 2024. putovati 1,8 milijardi ljudi, a globalna vrijednost svih putovanja dosegnuti tri tisuće milijardi dolara, za slučaj nedogovorenog Brexita predviđa scenarij prema kojem će se do 2024., broj Britanaca na odmoru u inozemstvo smanjiti za čak 5,1 milijun. Neovisno o tome što iz britanske Vlade, povodom otvorenja WTM-a, stižu poruke kako će “napuštaju Europsku uniju, ali ne podižu granice koje bi ljude zadržavale da putuju u ili iz Britanije”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije