Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U STUDENOME

Skok uvoznih cijena u Njemačkoj najveći u gotovo pola stoljeća

Bregana: Gužve pri ulasku iz Slovenije u Hrvatsku
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
23.12.2021.
u 15:34

U listopadu su njemačke uvozne cijene porasle za 21,7 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci statističkog ureda

Uvozne cijene u Njemačkoj u studenome su skočile za 24,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju u četvrtak podaci statističkog ureda Destatisa.

To je najveći skok uvoznih cijena zabilježen od listopada 1974. godine, kada je rast cijena potaknuo naftni embargo povezan s Jomkipurskim ratom.

U listopadu su njemačke uvozne cijene porasle za 21,7 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci statističkog ureda.

Uvozne su cijene također znatnije porasle u odnosu na mjesec ranije, za tri posto. Rast cijena ipak je blago usporio na mjesečnoj razini s obzirom da su u listopadu cijene bile poskočile za 3,8 posto.

Trend rasta cijena posebno je izražen kod uvezene energije, koja je bila 160 posto skuplja u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. Prirodni plin bio je gotovo četiri puta skuplji nego prije godinu dana, dok su se uvozne cijene sirove nafte i proizvoda od mineralnog ulja otprilike udvostručile. Najviše je na godišnjoj razini porasla cijena električne energije, za 360 posto.

Snažan rast cijena povezan je s velikim napetostima u globalnoj trgovini, koje se uglavnom pripisuju pandemiji koronavirusa.

>> VIDEO Premijer Plenković govorio o referendumskoj inicijativi Mosta

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Payback
Payback
19:15 27.12.2021.

cijene transporta iz azije su se uvisestrucile, cijene sirovina isto. Manjka cipova, cijene rabljenih auta otisle suludo gore, a naravno da ce i cijene novih auta ciji je rok isporuke djelom i preko 6-12 mjeseci... cjjene umjetog gotiva skocile u nebo, psenica... uskoro ce tjesno, i dr. prhrambeni arikli najmanje 30% skociti gore. A najgorje je da prijeti blackout, dakle nema dosta struje... Samo totalni bedaki prodaju imanja i sele se u njemacku... slijepci ne vide sto nam dolazi 2022

SI
sisavac
11:50 24.12.2021.

ni bmw ne spušta cijene, ni mercedes, audi. zašto bi drugi njima? povratak jedija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije