Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matt Darko Seritić

Sisački mecena spojio tehnologiju, kulinarstvo i šah

seritić
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
02.10.2014.
u 13:00

Sertić je uložio pola milijuna kuna u poduzetnički inkubator Pisak

Svi koji ga poznaju opisuju ga kao Amerikanca u Sisku i Siščanina u Americi, čovjeka s vizijom i idejom koji je rodnom gradu odlučio dati svoj doprinos i oživiti duh poduzetništva. Riječ je o ekonomistu Mattu Darku Sertiću, vlasniku i osnivaču Applied Ceramicsa koji u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, jedini na europskom tržištu, proizvodi safirne kristale za visokotehnološku industriju.

Pohabane firme

Već osam godina djeluju kao produžena ruka istoimene industrije u kalifornijskoj Silicijskoj dolini. No, Sertić tu nije stao, nego je učvršćivanjem Applied Ceramicsa razvio i realizirao dva nova, u Hrvatskoj jedinstvena projekta. Tako je prije tri godine u zgradi nekadašnjeg Instituta bivše Željezare niknuo i Kulinarski institut – Kul in, a ovih dana otvoren je i Pisak, prvi poduzetnički inkubator kao rezultat privatne inicijative u državi.

– Počeli smo s velikim rezervama, hoćemo li uspjeti ili ne, a danas smo čvrsta točka na europskoj karti proizvodnje safirnih kristala. Kakve veze s time ima institut kulinarstva? I to je bila ideja koja je popunila veliku prazninu u ponudi Hrvatske koja ovakav tip škole nema. Jedino je to mjesto koje će vas osposobiti da postanete šef kuhinje renomiranog hotela, prekooceanskog broda ili restorana s Michelinovim zvjezdicama – kaže Sertić.

Na prvi pogled, ističe, ni poduzetnički inkubator nema poveznicu s keramikom i kulinarstvom, ali je i on baš ono što je nedostajalo.

– U vrijeme kada se zatvaraju velike, stare, pohabane firme, potrebna je inicijativa koja će stvarati one nove i poduzetne kako bi ljudi, ali i sam grad prosperirali. Mladi sada imaju gdje započeti bez straha – dodaje Matt Darko Sertić ističući kako u tome nema ekonomske računice.

Napominje da je Sisak u velikoj prednosti u odnosu na brojne europske i azijske gradove zbog svoje infrastrukture i industrijski školovanih stanovnika. Napredak vidi u dovođenju novih proizvoda koji bi se dalje razvijali. U Pisak je uložio oko pola milijuna kuna, dok je sa 600.000 kuna projekt financiralo Ministarstvo poduzetništva i obrta. Poslovni inkubator u moderno uređenih 800 kvadrata već ima šest stanara u osam od ukupno 16 modula čija se potpuna popunjenost očekuje do kraja godine. Na raspolaganju im je subvencionirani najam prostora tijekom pet godina, pri čemu prve plaćaju tek 15 kuna po četvornom metru te uživaju besplatni internet, dvoranu za sastanke, stručnu pomoć u radu te ostale pogodnosti koje će im pomoći da stanu na noge.

Sve u izvoz

Applied Ceramics u Sisku zapošljava 65 radnika, lani su ostvarili prihod od 29 milijuna kuna, a dobit tvrtke iznosila je 56.700 kuna.

– Prihod i ove godine računamo na razini od oko 30 milijuna kuna. Sve izvozimo i ne proizvodimo serijski, nego najčešće po narudžbi – kaže direktor Milan Sladojević, dipl. ing. metalurgije. Prosječna dob zaposlenika je 28 godina, a mnogo je onih koji dobiju posao nakon što odrade praksu u Applied Ceramicsu.

Inače, poduzetnik Darko Matt Sertić veliki je ljubitelj i aktivan igrač šaha, pa često i sponzor tog sporta, a svojim sponzorstvima pomaže i mladim osobama plaćajući im školovanje.

>> U Pakracu otvoren drugi Poduzetnički inkubator

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije