Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar gospodarstva

Horvat odgovorio na optužbe da je 'grobar' Uljanika i otkrio moguće investitore

Darko Horvat
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
16.10.2018.
u 20:33

- Kad nekoga na ovakav način krenu optuživati oni koji su i doveli do takve situacije, onda bi grobari hrvatske brodogradnje trebali biti neki drugi, kaže ministar.

Ministar gospodarstva Darko Horvat za Dnevnik.hr je otkrio što će se dalje događati s Uljanikom i tko je u čitavoj priči oko brodogradnje u Hrvatskoj, zapravo i njezin "grobar", za što je istaknuo da kad nekoga na ovakav način krenu optuživati oni koji su i doveli do takve situacije, onda bi grobari hrvatske brodogradnje trebali biti neki drugi.

Na pitanje je li pročitao plan Europske komisije rekao je:

"Ne samo da smo ga pročitali, nego smo ga i analizirali, pomno analizirali i na njega davali određene primjedbe. Te su se iste primjedbe pojavile u trenutku kad ga je Komisija pročitala i verificirala. Ni Ministarstvo gospodarstva, ni Ministarstvo financija nisu napravili ništa krivo, niti su bili kontradiktorni onom što je Komisija rekla o tom planu".

Oko teme minusa Uprave istaknuo je da  je u ožujku ove godine evidentirano na poslovnom računu brodogradilišta Uljanik i da on iznosi 757 milijuna eura.

Komentirao je i situaciju s 3. majem koji ako im se ne odblokira račun, odlaze u stečaj:

"Mene nikad dosad niste čuli da zazivam stečaj ili likvidaciju. U ovom trenutku razgovaram s nekima koji su zainteresirani investirati, i u Pulu, i u Rijeku, a to su Smart Holding iz Ukrajine, Fincantieri iz Italije, Damin iz Nizozemske, Royal IHC". Nadodaje da u ovom trenutku nije prioritetno pitanje kojim modelom strateškog partnerstva se ulazi u restrukturiranje brodogradilišta Uljanik već ono što ne postoji kao konsenzus, jest je li u problemu Uljanik grupa ili je u problemima samo brodogradilište Uljanik.

"Nemojmo zaboraviti da je u Rijeci, zaključno s 31. prosincem 2017. zaključen proces restrukturiranja i nema više bilo kakve mogućnosti od strane Uljanika, niti od strane države", istaknuo je Horvat i dodao da je Grad Pula prema njegovim informacijama dao podršku postojećoj Upravi, a nada se i planu restrukturiranja, koji je Komisija slala na doradu.

Za novi program restrukturiranja ministar kaže da ga ne može komentirati, jer da do njega još nije došao, niti ga je Uprava doradila i predala na Ministarstvo gospodarstva. Ističe da je optimist i siguran da će brodogradnja, i u Puli, i u Rijeci, opstati.

Ministar je komentirao i slučaj s Petrokemijom, istaknuvši da je ona preuzela obveze u iznosu od 450 milijuna kuna zaostatka. Nadodaje da se u ovom trenutku pronalazi, i gospodarski i financijski sektor, koji je spreman investirati i dokapitalizirati Petrokemiju.

 

Komentara 5

SE
senijor121
20:58 16.10.2018.

Horvat je jedini normalan i poduzima maksimalno moguće u ovoj aferi i pljački hrvatskog naroda koja se zove Uljanik, za koju su najveći krivci IDS mafijaši

ST
stefj
21:22 16.10.2018.

Umjesto da pusti tržište i da se bavi uspješnim poduzećima, vlada ulaže novac, vrijeme i resurse u gubitaše. Sve to mi plaćamo... I što sad? Dok oni spašavaju Uljanik i Petrokemiju i lupaju milijarde u to, dok uništavaju 2. mirovinski stup i produbljuju crnu rupu zvanu HZZO, dotle mladi i sposobni odlaze iz Hrvatske. A zašto bi i ostali, ovdje je perspektiva uz ovakve poteze ravna nuli... Nije bez veze to što je najposjećeniji poslovni event u Hrvatskoj ove godine bila tribina kako i gdje otvoriti firmu izvan Hrvatske, te kako tamo započeti ili preseliti poslovanje. Država se jako brine za one u problemima, bliske politici, a istovremeno kažnjava uspješne, naročito one bez političke zaštite... Šteta, nakon Milanovića ova vlada činila se kao neka koja će napokon nešto napraviti, no ovo je premalo, prekasno, često krivo i neperspektivno. Štiti se status quo svim silama, sva "reforma" je na realnom sektoru. Zapravo katastrofa...

DU
Deleted user
20:38 16.10.2018.

Da gradit ce camce ta prelazak kupe ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije