Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun

Siguran rebalans proračuna u jesen, a prvi možda već u srpnju

šuker
Luka Klun/PIXSELL
02.07.2010.
u 13:48

Manjak državnog proračuna u prvoj polovici godine već iznosi 2,3 posto BDP-a, dok je za cijelu godinu planiran na razini od 2,5 posto. Iskustva ipak pokazuju da se trend do kraja godine uvijek popravlja.

Loše stanje u gospodarstvu očitovalo se i na manjim prihodima u državnom proračunu, kao što je onaj od poreza na dobit i doprinose, koji su znatno manji u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od poreza na dobit tako su manji za oko 1,6 milijardi kuna, a doprinosi za oko milijardu kuna, doznaje se u Ministarstvu financija. Zbog toga je za zdravstvo i mirovine iz državnog proračuna trebalo dodatno osigurati 9,4 milijarde kuna u prvoj polovici godine. Inače iz doprinosa za mirovinsko osiguranje prikupljeno je 9,3 milijardi kuna, a od zdravstva 8,7 milijardi kuna. Za cijelu godinu za mirovine treba prikupiti oko 35 milijardi kuna.

Ukupni prihodi u šest ovogodišnjih mjeseci ostvareni su u iznosu od 51,9 milijardi kuna, što je za 1,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Uz manje prihode, rasli su i rashodi, koji su bili u visini 59,6 milijardi kuna što je 369 milijuna kuna, odnosno 0,6 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Manjak državnog proračuna u prvoj polovici godine već iznosi 2,3 posto BDP-a, dok je za cijelu godinu planiran na razini od 2,5 posto. No iskustva iz prijašnjih godina pokazuju da je prvi dio godine uvijek lošiji i da se trend do kraja godine popravlja. Tako je primjerice u prvoj polovici prošle godine deficit bio 1,9 posto BDP-a, a za cijelu godinu planiran 2,8 posto. U konačnici je ipak bio 2,9 posto BDP-a.

U svakom slučaju proračun će morati u rebalans. Prvi možda već ovaj mjesec zbog potrebnog novca za referendum i naknadu za poplave, iako se to možda riješi i kroz preraspodjelu sredstava. No, nakon turističke sezone, odnosno u rujnu slijedi siguran rebalans. Tada će se naime znati koliko smo uspjeli uprihodovati od turizma, ali i stanje u brodogradilištu. Ministarstvo financija pregovara s bankama oko reprograma jamstava koji bi se mogli aktivirati ako brodogradilišta ne izvrše obveze, što je i najvjerojatnije. Trenutačno iznos tih jamstava iznosi oko 14 milijardi kuna.

Komentara 17

10
101lakeoswego
14:23 02.07.2010.

pas mater kak je to moguce pad BNP iznosi 6% a manjak drzavnog prpracuna 2,3%, kaj bus nemam zavrsene najvise moguce hrvatske skole v kumrovcu, pak mi je onda i po neki puta tesko pratit \"predvidjenja i punjenja proracuna\" hehehehehehehhe

PI
Pippo9
15:08 02.07.2010.

Pa šta je ovdje čudno,pa u svim zemljama svijeta se provodi rebalans i prilagođavaju se postojećoj situaciji i problemima u zemlji

OB
-obrisani-
03:44 03.07.2010.

Fakat smo ostali bez penez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije