Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrola potrošnje

Seljaci se žale na državu jer im ne dopušta da plavi dizel toče u bačve

oranje polje traktor zemljište
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
17.06.2018.
u 21:47

U jeku poljoprivredne sezone seljaci bi sate i sate izgubili na cesti i na benzinskima, pa bi i jeftinije gorivo otišlo na put, a ne na radove u polju

Vodeća udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život najavila je da bi poljoprivrednici mogli blokirati promet zbog načina na koji se kontrolira distribucija jeftinijeg plavog dizela. Udrugu je 2014. osnovao poznati poljoprivrednik Antun Laslo, a ovoga travnja njezino je vodstvo preuzeo docent s osječkog Poljoprivrednog fakulteta Vladimir Margeta. Poljoprivrednici tvrde da bi na vrhuncu sezone više vremena mogli provesti na cesti nego na polju.

– Blokada prometa i benzinskih postaja mogla bi nastati zbog velikog broja traktora i ostalih poljoprivrednih strojeva koji dolaze na točenje goriva – tvrde iz udruge Život, koji su ovaj vikend alarmirali javnost jer se boje da će sve koji su plavi dizel točili u bačve, spremnike i kanistre stići velike novčane kazne. Takvo se točenje, prema tumačenju nadležnih, smatra točenjem za prodaju.

Izravno utakanje

Kvote za jeftiniji plavi dizel odobrava Fina, ovisno o poljoprivrednim površinama i broju grla stoke, a točenje i potrošnju kontrolira Carinska uprava. Udruga Život ističe da država od njih traži da plavi dizel kupuju i toče izravnim točenjem u traktor ili kombajn te ga ne smiju spremati u bačve.

– Već godinama pokušavamo objasniti da je takav način točenja nemoguć i neisplativ jer se plavi dizel ne toči na svim crpkama pa se u puno slučajeva mora ići po plavi dizel i do 30-50 km što zahtijeva dodatne nepotrebne troškove i gubljenje nekoliko sati dnevno – ističu u Životu naglašavajući da bi u jeku sezone poljoprivrednih radova traktori i kombajni trebali više vremena biti na benzinskima i cestama nego na polju. Ima sredina u kojima je benzinska udaljena 30-50 km pa bi poljoprivrednici pola goriva potrošili na put.

– Takve sulude propise koji traju već godinama može donijeti sam onaj koji nikad ništa nije radio osim što je skakao iz fotelje u fotelju i razmišljao kako onome koji radi otežati život – pišu OPG-ovci.

Plavi je dizel jeftiniji jer nije opterećen trošarinama, a pravo na njegovo korištenje ostvaruje oko 85 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Plavi dizel može se prodavati samo uz karticu goriva, a prodavatelji po benzinskima dobili su tumačenje pravilnika po kojemu se gorivo može prodati izravnim točenjem u vozilo čime su isključene druge vrste spremnika.

Komentara 1

DE
deda1234
23:45 17.06.2018.

Zbilja vece gluposti nisam cuo.... Sa kombajnom ic 50 km u jednom smeru da natocis....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije