Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što učiniti

Šef vam prijeti izvanrednim otkazom? Ovo su vaša prava

otkaz
Ilustracija
20.08.2012.
u 14:32

Kod poslovno uvjetovanog i osobno uvjetovanog otkaza ugovora o radu poslodavac je dužan radniku isplatiti otpremninu

Otkazi su, nažalost, sve prisutniji dio hrvatske svakodnevice, a radnici najčešće i nisu upoznati s pravima koja imaju u takvim situacijama.

Kako piše Poslovni dnevnik, sve veći broj poslodavaca radnicima daje poslovno uvjetovane otkaze jer zbog problema s poslovanjem radnik za njega  predstavlja tehnološki višak.

U tom slučaju poslodavac idućih 6 mjeseci ne smije zaposliti novog radnika, a ako se ipak pojavi potreba zapošljavanja, poslodavac se prvo mora obratit radniku kojem je prethodno dao poslovno uvjetovani otkaz i ponuditi mu sklapanje novog ugovora o radu. No, ako radnik odbije prihvatiti sklapanje novog ugovora o radu, poslodavac može zaposliti drugog djelatnika i prije isteka 6 mjeseci od poslovno uvjetovanog otkazivanja ugovora.

Kod poslovno uvjetovanog i osobno uvjetovanog otkaza ugovora o radu poslodavac je dužan radniku isplatiti otpremninu u svoti ne manjoj od jedne trećine prosječne mjesečne bruto plaće koju je radnik ostvario u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu i to za svaku navršenu godinu rada. Uvjet je za otpremninu da je radnik kod tog poslodavca radio najmanje pune dvije godine.

Cijeli tekst o pravima radnika i poslodavca u slučaju otkaza pročitajte ovdje.

Komentara 11

LA
larala
15:19 20.08.2012.

"veći broj poslodavaca radnicima daje poslovno uvjetovane otkaze jer zbog problema s poslovanjem radnik za njega predstavlja tehnološki višak. U tom slučaju poslodavac idućih 6 mjeseci ne smije zaposliti novog radnika," ovo je na papiru a, u praksi poslodavac promijenini samo jedno slovo u nazivu radnog mjesta i može slobodno zaposliti isti dan......i cemu onda ovakve clanke davati u javnost, buditi kod ljudi nadu za necim nemogucim?.....

ST
stefj
15:22 20.08.2012.

Nije problem u Hrvatskoj dati otkaz u slučaju viška radnika, smanjenja obima posla i sl. Problem je dati otkaz neradniku ili lošem radniku, ne može se dati otkaz radniku radi nastale štete u poslovanju, radi krađe ili čak niti radi pijanstva... A najbolje od svega je što sindikalnom povjereniku nikako ne možete dati otkaz, radio ne radio, napravio štetu ili ne dolazio na posao. Tako u državnim, javnim, pa i ostalim poduzećima imamo jako puno sindikalnih povjerenika koji su na taj način izbjegli otkaz... A zaštita radnika? Pa nema bolje zaštite od jake privrede i velike potražnje. Dok god radnik ne može birati i otići ako nije zadovoljan, dokle će biti raznih malverzacija i sa strane radnika i sa strane poslodavca...

KR
kresimirn
14:54 20.08.2012.

...zasto mi se cini da je ovaj dio nekako u najdubljem mogucem mulju ? : poslodavac se prvo mora obratit radniku kojem je prethodno dao poslovno uvjetovani otkaz i ponuditi mu sklapanje novog ugovora o radu. No, ako radnik odbijeje prihvatiti sklapanje novog ugovora o radu,..... Poslodavac Inspektoru: Zvao sam ga, nije se htio javiti....ja moram hitno nastaviti poslovanje..... Inspektor: Nema problema, ispunjeni su uvjeti s kojima mozes nastaviti... zasto mi se cini da je to nekako realno.... i jel moze neki dogadaj iz prakse....bas me zanima jel se to dogodilo.... (ali ne, sezonski, kratkotrajni poslovi....konobarenje, popravljanje auto, postavljanje klime itd...) nek se javi netko...nek napise dogodovstinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije