Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPLATA DUGA

Pucar: Fortenova krši nagodbu, dobavljači najavljuju rušenje refinanciranja

Fabris Peruško
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
27.08.2019.
u 19:20

- Ovo je čisto diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje da će dug od 18 milijuna eura biti isplaćen - poruka je Marina Pucara prvog čovjeka Podravke i Udruge dobavljača

Dobavljači Fortenove na stol su na sastanku s glavnim izvrsnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom dobili novi prijedlog isplate graničnog duga iz kojeg je razvidno da će ove godine dobiti oko 5 milijuna eura zaostalog duga. Obzirom da je u nagodbu vjerovnika Agrokora uvršten dogovor dobavljača i kompanije po kojem će se ukoliko Konzum ostvari određenu zaradu isplaćivati dug veći od 72 milijuna eura tijekom četiri godine, dobavljači osnovi prijedlog vide kao izigravanje dogovora.

- Ovo je čisto kršenje nagodbe i diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje najvišeg menagementa Fortenove da će dug od 18 milijuna eura biti isplaćen - poruka je Marina Pucara prvog čovjeka Podravke i Udruge dobavljača koja okuplja gotovo sve velike tvrtke prehrambene industrije u Hrvatskoj. 

Njome je utvrđeno da isplata duga ovisi o rezultatu Konzuma, odnosno ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura njima se isplaćuje rata duga. S obzirom na lanjske rezultate dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura, a kako je dogovorena i kamata za kašnjenje isplate po dobavljačima taj se dio duga uvećao na 18 milijuna eura.

I Sberbanka ima poseban dogovor, ali isplate im ovise o poslovanju Fortenove koja treba postići EBITDA od najmanje 245 milijuna eura. Novi kreditori, HPS Investments i VTB bank uz izgledno sudjelovanje Knightheada sada ograničavaju ukupne isplate na 15 milijuna eura objema stranama u iduće tri godine.

Dobavljači pak upozoravaju da sukladno rezultatima Konzuma, u kojima su i oni sudjelovali, trebaju dobiti između 20 i 30 milijuna eura u ovoj godini, a ne ponuđenih 5 milijuna eura. Zato su jednoglasno odlučili da će ići na ‘rušenje refinanciranja’, a razmatraju i opciju traženja institucionalne zaštite zbog nepoštivanja nagodbe.

Napominju da u Konzum ulažu svaki dan kroz rabate koje daju na robu jer im je, do sada, u interesu bio jak Konzum koji može vratiti dio izgubljenog u procesu sanacije kompanije. Namjeravaju se oštro usprotiviti novom prijedlogu i izboriti za poštivanje nagodbe koja je potvrđena sudskom odlukom.

Komentara 10

AV
Avaz
19:27 27.08.2019.

Što hdz obeća to hdz i slaže

DU
Deleted user
19:50 27.08.2019.

Operuško sve operušao, Ramljak raskućio na polovnjače. Vesela kradeze hedonističko-rasipnička ekipica, onako baš po mjeri njihovih glasača.

DU
Deleted user
19:34 27.08.2019.

doci ce maca na vratanca...malo ce se zahvatiti i u podravci i u krasu i kod drugih dobavljaca ...uvijek se nekomu mora uzeti da bi se nekomu dala ..financijska sredstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije