Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je MOL-u dao sva prava?

SDP: Tražimo osnivanje istražnog povjerenstva zbog Ine i MOL-a

sdp02_bos_220210
boris ščitar
22.02.2010.
u 12:46

Zastupnike SDP-a zanima zašto MOL sa samo dva posto više dionica Ine u odnosu na Vladu ima stopostotna upravljačka prava te zašto će Vlada preuzeti plinski biznis i na njemu gubiti četiri milijarde kuna.

Neodgovornost, neznanje i netransparentnost te pitanje zašto je MOL sa samo dva posto više dionica Ine u odnosu na Vladu stekao 100 posto upravljačkih prava u toj naftnoj kompaniji. Tvrdnja je to i pitanje koji su obilježili današnju novinsku konferenciju zastupnika SDP-a koji su u saborsku proceduru uputili zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva čija bi zadaća bila da se utvrde sve okolnosti oko sklapanja ugovora između Vlade i MOL-a, ali i glavnog ugovora o plinskom poslovanju.

– Ako HDZ ne pristane na osnivanje tog povjerenstva, onda će biti jasno da se od hrvatske javnosti kriju činjenice oko ugovora s MOL-om – ustvrdio je SDP-ov zastupnik Gordan Maras.

– Premijerka Kosor i ministar Šuker na pitanja o 309.000 nezaposlenih, ali i o korupciji odgovaraju da su iznenađeni. Tako bi vjerojatno odgovorili i na pitanje o Ini i MOL-u. No, ono što je zaista poražavajuće jest to da hrvatski predstavnici u NO Ine i upravi te kompanije nisu inzistirali na tome da MOL mora provesti modernizaciju sisačke i riječke rafinerije – optužio je SDP-ovac Boris Šprem.

Dodao je kako, gdje god su prisutni neznanje, neodgovornost i netransparentnost,  postoji i problem korupcije. Esdepeovci su se zapitali i gdje je nestalo povjerenstvo zaduženo za izmjene dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a, zanima ih tko je sudjelovao u pregovorima s MOL-om, ali i tko su bili konzultanti. Također, oporbenjaci negoduju zato što će Vlada preuzeti plinski biznis iz Ine na kojem će u idućih četiri do pet godina izgubiti oko četiri milijarde kuna dok se ne liberalizira tržište plina.

Ključne riječi

Komentara 53

OB
-obrisani-
13:48 22.02.2010.

ja sam za prvo da se pokaže ugovor u kojemu je SDP prodao 25% dionica i gdje je dao 50% upravljačkih prava INE i da se pogleda paragraf u kojemu je u tome ISTOM ugovoru potpisano da vlada MORA za 5 godina prodati ostalih 20-25% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sdpovce vi ste nas uništili a posle sinočnjeg filma na rtl-u(10 godina poslije) nam je svima jasno koje ste vi zlo lažljivo čačič,jakovčič, račan , tihomir ladišič

MB
mr_brown
14:06 22.02.2010.

Krali smo po zakonu! Povikaše uglas hdzovci!

GA
gala
13:33 22.02.2010.

PRAVA ISITNA O PRODAJI INE \"Novi stand-by sporazum Vlada, naime, nije potpisala jer je on od nacionalnog interesa i značaja, nego zato da dobije carte blanche za daljnje zaduživanje u inozemstvu pod koliko-toliko prihvatljivim uvjetima. I, što je možda još važnije, da u sljedeća tri mjeseca proda 25 posto dionica “Ine”, najvrednije hrvatske tvrtke u državnom vlasništvu.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije