Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neto dobit 34 mil. €

Sberbank u Europi lani imao najbolji rezultat od ulaska na tržište

Sberbank
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
11.04.2019.
u 16:39

- Ostvarivši najuspješniju financijsku godinu u mladoj povijesti Sberbank Europe, potvrdili smo da smo ponudili prave proizvode i usluge - zaključila je Sonja Sarközi, predsjednica Uprave Sberbank Europe.

Poslovanje Sberbanke u Europi lani je rezultiralo najboljim rezultatom od ulaska na tržište prije sedam godina. Tako je Sberbank Europe u prošloj godini zabilježila neto dobit od 34 milijuna eura dok je godinu ranije je zabilježen gubitak veći od 200 milijuna eura. Najbolje su poslovale Srbija i Češka u kojima se generiralo 25,8 milijuna eura zarade, a sve su podružnice ostvarile pozitivan rezultat.

- Ostvarivši najuspješniju financijsku godinu u mladoj povijesti Sberbank Europe, potvrdili smo da smo ponudili prave proizvode i usluge - zaključila je Sonja Sarközi, predsjednica Uprave Sberbank Europe.

Banka je imala velik rast plasiranih kredita i broja klijenata u segmentu građana, a posebno su popularni njezini instant krediti. Lani su u Njemačkoj uveli online kredite i u prvoj godini izdali ukupno 71 milijun eura tih kredita. Osim u Češkoj u kojoj je rezultat posljedica restrukturiranja, rast zarade je u ostalim podružnicama nastao na osnovi boljeg poslovanja. U Mađarskoj je tako banka imala 4,3 milijuna eura dobiti u Sloveniji 8,1 milijun eura, Hrvatskoj oko 6,2 milijuna eura, Bosni i Hercegovini oko 3,6 milijuna eura te u Banja Luki 2,6 milijuna eura.

Sberbank je broj aktivnih klijenata lani na području Europe povećao s 654.000 na 713.000 klijenata. Ukupnu kreditnu aktivnost povećali su za 3,9 milijardi eura samo u 2018. godini. Veći dio rasta ostvario se kroz gotovinske kredite koji su skočili za gotovo 26 posto. Ukupno gledajući, volumen kredita na razini grupe neznatno se smanjio u odnosu na prethodnu godinu, i to kao posljedica planiranog smanjenja portfelja korporativnih klijenata u Austriji. Banka ističe i da su smanjili udjel problematičnih kredita na svega 7,3 posto, a rezerviranja za rizike su prepolovili na 51 milijun eura.

Sberbank Europe grupa imala je krajem 2018. godine stabilnu kapitalnu osnovicu, i sa stopom adekvatnosti osnovnog kapitala od 16,6 posto,a ukupna stopa adekvatnosti kapitala na dan 31. prosinca 2018. iznosila je 20,7 posto dok je ukupna imovina banke zadnjeg dana godine iznosila 11,7 milijardi eura. U 188 poslovnica i podružnicama banke zaposleno je oko 4000 ljudi. Krovna banka Sberbank je lani imala 11,3 milijardi eura zarade.

Sberbank ima gotovo 140 milijuna klijenata-fizičkih osoba, te više od 311.000 zaposlenih u više od dvadeset zemalja svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji sa oko 14.200 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, zemlje u CEE regiji, Tursku te nekoliko drugih zemalja.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije