Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvoj ekosustava

Sberbank prodaje tursku Denizbank Emirates NBD-u

Sberbank
MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
22.05.2018.
u 11:58

Sberbank je kupio Denizbank 2012. godine od posrnule francusko-belgijske banke Dexije u sklopu planiranog širenja na međunarodnim tržištima, što su u međuvremenu osujetile američke sankcije, uvedene Rusiji nakon intervencije u Ukrajini.

Ruska državna banka Sberbank objavila je u utorak da će prodati tursku podružnicu Denizbank Emirates NBD-u za nekih 2,7 milijardi eura kako bi se fokusirala na vlastiti brend.

Sberbank je kupio Denizbank 2012. godine od posrnule francusko-belgijske banke Dexije u sklopu planiranog širenja na međunarodnim tržištima, što su u međuvremenu osujetile američke sankcije, uvedene Rusiji nakon intervencije u Ukrajini.

U ruskoj banci napominju da će financijski utjecaj transkacije ovisiti o fluktuaciji tečaja turske lire u razdoblju do njezina zaključenja.

Prije nekih šest godina Sberbank je Dexiji za tursku banku platio 6,5 milijardi turskih lira, odnosno približno 2,8 milijardi eura po tadašnjem tečaju.

Emirates NBD će Sberbanku za Denizbank platiti 14,6 milijardi lira, što je trenutno manje no što su Rusi platili za tu banku iskazano u dolarima.

Sberbank
1/7

Izvršni direktor ruske banke German Gref kazao je da je "odluku o prodaji Denizbanka potaknula promjena u međunarodnoj strategiji Sberbanka i ona će nam omogućiti da se dalje fokusiramo na razvoj ekosustava Sberbanka".

Potpredsjednik i izvršni direktor Emirates NBD-a Hešam Abdula Al Kasim kazao je da će im kupnja turske banke pomoći da "se etabliraju kao vodeća banka u... regiji i da svrsishodno prošire raspon poslovanja, kako u novim zemljama tako i u širokoj lepezi poslovnih segmenata".

Denizbank je peta banka u Turskoj. Imaju približno 11,8 milijuna klijenata i mrežu od 708 poslovnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije