Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruska banka

Sberbank prima ponude za svoj udio: 'Sve ovisi o cijeni'

Savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
05.12.2018.
u 21:07

Sberbank i VTB neće sudjelovati u novim zajmovima kompaniji jer su dali već dovoljno novca – poručuje Poletajev

Ruski Sberbank, koji će nakon implementacije nagodbe u Agrokoru držati 39,2 posto udjela, od investicijskih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije zaprimio je ponude za preuzimanje udjela u koncernu, kazao je Reutersu savjetnik predsjednika uprave Sberbanka Maksim Poletajev.

– Sve ovisi o cijeni, zasad proučavamo te prijedloge – kazao je.

Takve su ponude uobičajene u svijetu rizičnih fondova, a kako možemo čuti, primaju ih i ostali budući vlasnici Agrokora. To ne znači da Rusi odlučili prodati svoj dio Agrokora, što sugeriraju izjave Poletajeva koji je vrlo jasno naznačio da je Sberbank aktivan u pokušaju refinanciranja roll-up kredita. rekao je da aktivno rade na osiguranju isplate kredita teškog 1,1 milijardu eura za koji će se kamate od siječnja popeti na 10%.

Zamjena tog zajma nekim drugim zadatak je u nekoliko idućih mjeseci. Primili smo nekoliko prijedloga. Sberbank i VTB neće sudjelovati u novim zajmovima kompaniji jer su dali već dovoljno novca – poručuje Poletajev.

Otkrio je da Sberbank razgovara s fondovima i bankama sa zapada i istoka, uključujući i Kinu i arapske zemlje koje bi mogle sudjelovati u refinanciranju. Tvrdi da je Agrokor perspektivan za arapske investitore kao dobavljač vode i hrane. Sberbank bi mogao otvoriti i tržište Rusije, što je bankar i potvrdio istaknuvši da će podržati izvoz iz kompanija u BiH i Srbiji. Poletajev je otkrio i da Fabrisa Peruška i Irenu Weber vide u vodstvu kompanije.

– Trenutno se usuglašavaju uvjeti njihovih ugovora – kazao je Poletajev. Najavio je da će Mercator uskoro prodati 116 milijuna eura vrijedne nekretnine kako bi smanjio dug, a nagovijestio je i da bi se maloprodaja u BiH, odnosno tamošnji Konzum, mogao prodati jer nije profitabilan, a nije izvjesno ni poslovanje u Crnoj Gori.

POGLEDAJTE VIDEO: Komentar Ive Boban-Valečić o kršenju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, od strane Martine Dalić i Zdravka Marića:

Ključne riječi

Komentara 10

DI
Direkt
19:39 05.12.2018.

Ono što nije želio Todorić uradio je Anemični. Predati Agrokor ( hr tržište)strancima! Bravo domoljubi.

DU
Deleted user
20:59 05.12.2018.

Nisam očekivao da će račun tako brzo doći. Evo vam Lex. Da je bio sproveden redovan stečaj onda bi država imala kontrolu što se prodaje a što ne. ledo medo... čak je netko dobio i nagradu za pregovaranje o lexu. koja prevara građana

TT
TTjac
23:12 05.12.2018.

Ovo je očekivan rasplet. Cilj lexa nije postignut, a samo totalni diletanti vjeruju borgovcima. Ukrali su novac iz lešine i to je njihov uspjeh. Svaka čast, prodali ste staru foru lajcima i tupanima. Glasači sjedite doma i patite, drugo ne zaslužujete. Mi mlađi idemo potražiti neko drugo stado koje će nas htjeti primiti ovakve kakvi jesmo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije