Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVEN TAJNI KUPAC

Danima se krio: Srpski kralj papira za Kraš ‘iskrcao’ najmanje 100 milijuna kuna

Kraš
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
18.09.2019.
u 18:33

Pivcima, koji imaju 30,7% Kraša, otežao je pokušaj preuzimanja dionica i kontrole nad tvrtkom

Srpski kralj papira Nebojša Šaranović, i službeno je potvrđeno, stoji iza najveće šoping groznice zabilježene na zagrebačkoj burzi u posljednjih nekoliko godina. U nekoliko je dana za Kraš iskrcao najmanje 100 milijuna kuna, a nije mogao steći više od 13,9 posto udjela u vlasništvu čak i da je kupio sve dionice koje su se u posljednjih nekoliko dana prodale. Zbog činjenice da kupuje dionice po dvostruko većoj cijeni od vrijednosti tvrtke, motivi ove sumanute kupnje najzanimljiviji su dio ove poslovne priče.     

Samozatajni poduzetnik

Oni se pak ne otkrivaju jer investitor, koji nije htio davati izjave za hrvatske medije, još ne otkriva svoje karte. Danima se krio iza skrbničkog računa Raiffeisen banke, ali kada je prešao pet posto udjela u Krašu, u skladu sa zakonskom obvezom objavljeno je da je dionice kupovala njegova ciparska tvrtka Kappa Star na kojoj su registrirane sve tvornice i tvrtke koje posjeduje u Srbiji. Inače, Šaranović je poprilično samozatajan pa tako mediji ne mogu doći do njegove fotografije, ali poznavatelji njegove poslovne logike kažu da bez ozbiljnog plana ne bi krenuo u ovu akciju. Kraš je tvrtka u kojoj dva najveća dioničara, MI Pivac i Kraš ESOP, imaju više od 50 posto dionica s pravom glasa. Te su dvije tvrtke, iza kojih stoje obitelj Pivac, odnosno radnici Kraša, ovih dana objavile i zajedničku akciju otkupa dionica s tržišta. Ipak, pretekao ih je Šaranović, koji kupuje po cijeni dvostruko većoj od nominalne sve što mu se na tržištu nađe. Ima li Šaranović dogovor s nekim od dva najveća investitora ili im mrsi račune, pitanje je na koje ovih dana nema odgovora u investicijskoj javnosti.

Međutim jasno je da bez jednog ili drugog ne može doći do većinskog paketa u Krašu, a to je jedino što bi opravdalo ovolika ulaganja. Iz MI Pivac tvrde da nisu ni kontaktirali sa Šaranovićem i da im prodaja Kraša nije na pameti, a radnici su također začuđeni potezima srpskog poduzetnika. Motivi će se uskoro vjerojatno otkriti, a do tad će biti zanimljivo promatrati koliko će dionica Šaranović na otvorenom tržištu uspjeti kupiti i tko će, osim Zagrebačke burze, pritom najviše profitirati. Kraševa dionica apsolutna je zvijezda već nekoliko dana, ali najveći prometi postignuti su u ponedjeljak i srijedu. Ukupno se trgovalo s 208.763 dionice Kraša, a to je oko 13,9 posto svih izdanih dionica i ostvaren je promet od 143 milijuna kuna. Budući da SKDD s odgodom od tri radna dana objavljuje promjene vlasničke strukture, možemo samo ponoviti da je u petak Šaranović posjedovao 3,67 posto udjela u Krašu, međutim kako je većina dionica kupljena u posljednja tri dana trgovanja, možemo očekivati da je premašio i udjel od 10 posto u Krašu. Naime, udjeli MI Pivac i Kraš ESOP-a nisu se mijenjali, što znači da nijedan od dva suvlasnika nije ni kupovao ni prodavao dionice.

No bez obzira na motive, Šaranovićev pokušaj kupovanja Kraša dosad je najozbiljnija srbijanska investicija u Hrvatskoj. Iako nije riječ o najvećoj transakciji, svakako je najvažnija jer veći iznos plasirao je samo Miodrag Kostić za Hotel Kempinski u Savudrijskoj vali, ali teško da je hotel važniji od kupnje najvećeg konditora u zemlji, a i u regiji. Kraš, kako smo napomenuli, neće uspjeti kupiti ako mu svoje udjele ne prepuste veliki dioničari, a da i kupi sve dionice na tržištu, njime ne može upravljati niti donositi odluke. Šaranović je već ulagao u konditorsku industriju pa je tako kupio tvornicu Crvenka koja proizvodi kekse Jaffa, ali i tvornicu Banini iz Kikinde. Za tu je tvornicu bio zainteresiran i Kraš, što nije čudno s obzirom na to da u Baniniju imaju komplementarne proizvode koji i po nazivima podsjećaju na Kraševe najpoznatije brendove. Srbijanski mediji donose naslove ‘Kraš je naš’ i ‘Srbin kupio Kraš’, ali iako je to vjerojatno konačni interes ulagača, to je vrlo daleko od realizacije. Ono što je svojom akcijom napravio jest da je podigao cijenu Kraša i Pivcima otežao pokušaj kontrole nad tvrtkom i preuzimanje dionica. Naime, MI Pivac drži 30,73 posto dionica, Kraš ESOP 18,45 posto, Kraš ima 5,03 posto trezorskih dionica, a Šaranović sada već sigurno više od 10 posto udjela.

Dionica na 820 kuna

Kod ostalih, uglavnom malih dioničara najviše je 35 posto izdanih dionica, ali put do njih bit će skup. Šoping-groznica srbijanskog ulagača potjerala je u srijedu dionicu na 820 kuna, a time se povećala i tržišna vrijednost Kraša. Tvrtkina je tržišna kapitalizacija 1,23 milijarde kuna, a to znači da bi netko trebao iskeširati još 430 milijuna kuna da bi kupio sve dionice koje su u rukama malih dioničara. Bila bi to, dakle, akcija od pola milijarde kuna za manjinski udio u tvrtki, što je potpuno nerazumljiv poslovni potez.

Kraš je jedna od najstarijih i najpoznatijih proizvodnih tvrtki u Hrvatskoj, a ujedno i primjer uspješnog radničkog dioničarstva. Zaposlenici, njih više od 2500, uglavnom imaju dionice Kraša jer se odnos prema tvrtki njeguje od početaka radnog odnosa u toj stožernoj kompaniji hrvatske prehrambene industrije. MI Pivac, s druge strane, primjer je uspješnog obiteljskog biznisa, koji je započeo kao mesarski obiteljski obrt a onda prerastao u vodeću mesnu industriju u regiji. Kraš je lani ostvario oko milijardu kuna prihoda, a zarada mu je narasla na 51 milijun kuna. Kompanija gotovo polovicu prihoda ostvaruje od izvoza na više od 30 tržišta. Grupa Pivac ima 2,6 milijardi kuna prihoda, a dobit prije oporezivanja joj je 78,7 milijuna kuna.

Komentara 65

Avatar Ledeni
Ledeni
14:34 18.09.2019.

Lani su prodali Agrokor strancima, sad su na redu Kraš i Podravka.

BA
barbaizamerike
15:25 18.09.2019.

Saranovic ?ha ha investitorska grupa sa Kipra zapravo u njoj su ljudi iz bivse Juge koji su izvlacili novce iz drzava raspale zemlje i sad ga ulazu bili su povezani sa KOSom

MA
Marinko2
14:24 18.09.2019.

Kaže se: Sve što se osvoji u ratu mora se vratiti. Sve što se kupi ostaje. Hrvati su pokupovali srpske cajke, Srbi kupuje hrvatske tvornice. Što je tu loše? ‘ Utakmica’ završena 1:1 ( za sada).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije