Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza u eurozoni

Sada je i Španjolska pred vratima MMF-a, Belgiji snižen rejting

'Leader of the Spanish opposition party Partido Popular (PP) and candidate for general elections, Mariano Rajoy gives the thumb up in front of an election poster during a meeting marking the start of
Foto: 'LLUIS GENE'
1/3
26.11.2011.
u 18:12

Investitori diljem svijeta ubrzano rasprodaju državne obveznice svih europskih zemalja jer strahuju da bi one vrlo brzo mogle drastično izgubiti na vrijednosti

Otvorena je mogućnost da nova španjolska vlada, koja bi se trebala formirati u prosincu, zbog duboke krize u kojoj se nalaze financije i gospodarstvo te zemlje, zatraži međunarodnu financijsku pomoć. Narodna stranka, koja je ostvarila pobjedu na parlamentarnim izborima održanima prije tjedan dana, za sada ne želi govoriti o konačnim odlukama jer je za njih još prerano. Ipak, ne isključuje mogućnost da se takva pomoć zatraži od MMF-a, ali i nekih drugih institucija. Gospodarsko-financijski tim Narodne stranke predviđa da će možda biti neophodno pomoć zatražiti i iz više međunarodnih izvora.

Agencija Standard&Poor u noći s petka na subotu snizila je i kreditni rejting Belgije, koja je tako postala još jedna od žrtava krize u eurozoni. Kao glavni razlog za ovaj potez navodi se usporeni gospodarski rast i dugotrajna politička neizvjesnost. Balgija, naime, već više od 600 dana nije sposobna izabrati vladu. Kreditni rejting je s AA+ spušten je na AA uz napomenu da može padati i dalje.

Još gore je u Mađarskoj, koja je također najavila da će trebati pomoć MMF-a, a uvodi se i PDV od 27 posto, najveći u Europi.
Nakon neuspjeha reformi mađarskog premijera Viktora Orbana, koje su trebale potaknuti gospodarski rast u toj zemlji, bonitetna agencija Moody proglasila je da državne obveznice ove zemlje ne vrijede gotovo ništa, odnosno da imaju status financijskog smeća. Iako se Orban prošle godine u velikoj svađi razišao s MMF-om, čini se da će vrlo brzo morati promijeniti mišljenje.

Katastrofalna spirala

Još početkom studenoga na monitoring MFF-a pristala je Italija. Ta zemlja još uvijek ostaje najveća opasnost za opstanak eurozone. U petak je, peti dan za redom, rasla kamata koju ta zemlja mora plaćati kako bi se zaduživala u inozemstvu. Sa 6,64 posto kamata je narasla na 7,23 posto, a u trenutku kad su u prodaju krenule državne obveznice za koje na tržištu nije bilo gotovo nikakvog interesa, kamata je narasla na 7,5 posto.

S dugom koji je narastao na 120 posto talijanskog BDP-a, ovakav rast kamata mogao bi rezultirati katastrofalnom spiralom koja bi zemlju mogla odvući još dublje. Ministri financija Njemačke, Finske i Nizozemske, najstabilnijih gospodarstava eurozone, koji su se u petak navečer sastali u Berlinu, zaključili su kako će članice eurozone koje su se našle u dubokoj krizi, a prvenstvno Italija i Španjolska, morati zatažiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda jer sredstva kojima raspolaže europski fond za financijsku stabilnost ne raspolaže s novcem koji bi bio dostatan za davanje pomoći ovako velikim zemljama. Oni su raspravljali i o eventualnoj većoj ulozi Središnje europske banke u slučaju da dođe do sloma eura, no nisu donijeli nikakve konkretne zaključke.

Kriza i drugdje

Iako eurozonu i europske lidere najviše zabrinjavaju krize u Italiji i Španjolskoj, otvorena je mogućnost da kriza u određenoj mjeri zahvati Francusku i Njemačku, a tim putem mogle bi polako krenuti Austrija i Finska. Agencije za procjenu kreditnog rejtinga najavile su da bi Francuska vrlo brzo mogla izgubiti svoj AAA kreditni rejting, a to će se dogoditi gotovo sigurno ako se kriza bude i dalje razvijala.

Uz to, u Francuskoj se u svibnju iduće godine održavaju predsjednički izbori, što bi moglo izazvati dodatnu destabilizaciju te zemlje. Krizu bi moglo i dodatno potaknuti što investitori diljem svijeta ubrzano rasprodaju obveznice svih europskih zemalja u strahu da će ubrzo početi drastično gubiti vrijednost.

Komentara 94

OT
on_the_fly
18:31 26.11.2011.

Ajde malo pisite o ljudima koji rade i nesto pokusavaju stvoriti od sebe. Treba se PRIMITI POSLAi!

ST
\"stina\"
18:36 26.11.2011.

Apsolutno sam za to da se u Hrvatsku pozove MMF. To će ako pobjede na izborima neokomunisti i napraviti. Radovat će me to utoliko što će njihovi birači tada shvatiti što znaći šivjeti isključiivo od onog sto je zarađeno, na neki način žaliti za prošlim vremenom. Ne da je MMF bezuvjetno potreban, ali neokomunisti nisu sposobni za bilo što povezano sa složenijim procesima razmišljanja. Njihove mogućnosti i \"sposobnosti\" dosežu samo do diskiminacije, optuživanja i zatvaranja svih onih koji su sudjelovali u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Mogu poslati i pokoju poruku zastrašivanja policiji, pravosuđu i Državnom odvjetništvu, kako se vidi za sada s upsjehom.

CM
crna mamba
19:37 26.11.2011.

Gdje su sada oni govnari koje plaća kukuriku da komentiraju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije