Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA MINISTARSTVA

SAD optužio Švicarsku da manipulira tečajem franka. Najavili im da će ih pozornije pratiti

Steven Mnuchin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
17.12.2020.
u 12:54

Intervencija je "znatno opsežnija nego u prethodnim razdobljima", napominju. Švicarska je odbacila oznaku 'tečajnog manipulatora', dodavši da je i dalje "spremna opsežnije intervenirati na tržištu".

Švicarska manipulira tečajem franka kako bi spriječila njegovo jačanje u vrijeme previranja na financijskim tržištima koja je prouzročila pandemija koronavirusa, objavilo je američko ministarstvo financija.  Ministarstvo dva puta godišnje objavljuje izvješća u kojima analizira valutnu politiku velikih trgovinskih partnera, podsjeća BBC.

Švicarska je u izvješću objavljenom u srijedu označena kao zemlja koja manipulira tečajem domaće valute, zajedno s Vijetnamom.

Washington također namjerava pozorno pratiti monetarnu politiku 10 zemalja, uključujući Kinu, Japan, Južnu Koreju i Njemačku. Popis zemalja koje zahtijevaju pomniju uključuje i Tajvan, Tajland i Indiju, navodi BBC.

U odluci o pomnijem praćenju pojedine zemlje SAD razmatra, između ostalog, u kojoj mjeri intervenira na tržištima valuta i koliki je njezin višak u bilateralnoj razmjeni. Švicarski je višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om snažno porastao u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem lipnja, dijelom zbog naglog povećanja izvoza zlata u prvoj polovini 2020., godine, potaknutog kupnjama američkih ulagača u vrijeme pandemije, navodi Washington.

Tome valja dodati intervencije švicarske središnje banke na valutnim tržištima u vrijednosti 14 posto BDP-a, kojima nastoji amortizirati nagli skok potražnje za frankom, dodaje američko ministarstvo financija.

Intervencija je "znatno opsežnija nego u prethodnim razdobljima", napominju. Švicarska je odbacila oznaku 'tečajnog manipulatora', dodavši da je i dalje "spremna opsežnije intervenirati na tržištu".  

"Intervencije na deviznom tržištu nužne su u švicarskoj monetarnoj politici kako bi se osigurali primjereni monetarni uvjeti a time i stabilnost cijena", dodaju.  

Švicarci ističu da bi naglo jačanje franka bilo štetno za gospodarstvo i namjeravaju nastaviti s dosadašnjom politikom, koja uključuje i opsežne kupnje američkih dionica. Vijetnam nije komentirao ocjenu Washingtona da manipulira tečajem donga.

SAD tvrdi da je Vijetnam pojačao intervencije na deviznom tržištu u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem i da želi zauzdati jačanje donga paralelno povećanju bilateralne razmjene, čime "stječe nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju u međunarodnoj trgovini".

VIDEO: Josip Aladrović: Rad je obustavljen za 85.000 radnika, svi će oni dobiti potpore

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije