Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje u Hrvatsku

Saab i Ericsson Nikola Tesla u Hrvatskoj otvaraju softverski centar

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
16.03.2018.
u 16:35

Wallenberg je dobro upoznat s kvalitetom hrvatskih softverskih inženjera. Upravo je njihov nedostatak usko grlo švedske privrede

Švedski će Saab s kompanijom Ericsson Nikola Tesla otvoriti novi softverski centar u Hrvatskoj. Prema prvim informacijama, centar će zapošljavati nekoliko stotina inženjera.

Usto, Hrvatskoj se nudi konkretna pomoć i ekspertiza, odnosno stručni timovi, u razvoju znanstvenog parka koji bi – po švedskom modelu – okupljao akademsku zajednice i biznis. U oba projekta uložit će se 50 milijuna eura kroz deset godina.

Najavio je to jučer Marcus Wallenberg, glava imućne i poznate dinastije Wallenberg i čovjek koji uz upravljanje zakladom sjedi u nadzornim odborima većine švedskih multinacionalnih kompanija. Obiteljski konglomerat, građen stoljećima, a koji je početke imao u bankarstvu, da bi s vremenom prešli u industrijalce i društvene mecene, danas posjeduje značajne udjele u gotovo svim velikim švedskim industrijskim kompanijama, poput Ericssona, ABB grupe, Saaba, AstraZeneca, Stora Enso, Temasek Holdingsa. Vrijednost Wallenbergovih udjela u tim tvrtkama procjenjuje se na desetke milijardi eura.

Prošli slične probleme

Kako je rekao Wallenberg, Hrvatska je odabrana kao sjedište softverskog centar iz više razloga. Očito, i kroz kompaniju Ericsson Nikola Tesla dobro je upoznat sa situacijom u Hrvatskoj i kvalitetom softverskih inženjera, kao i njihovim konkretnim radom i inovacijama, ali i s problemima s kojima se Hrvatska danas susreće, a koji nisu bili nepoznati ni Švedskoj – odlaskom mladih ljudi. S druge strane, usko grlo švedske privrede predstavlja upravo mali broj softverskih inženjera. Prema najavama, centar bi zapošljavao inženjere iz Hrvatske, dok se ne razmišlja o uvozu radne snage iz drugih država.

Projekt softverskog centra, ali i znanstvenog parka, jučer su izložili premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici gospodarstva Martini Dalić te ministrici obrazovanja Blaženki Divjak. Dok je kod sovfterskog centra situacija “čista” jer je riječ o SAAB-ovoj investiciji, kod znanstvenog parka ključni su čimbenici ipak u Hrvatskoj. Razvoj takvog parka, koji bi okupljao akademsku zajednicu i biznis, ovisi i o spremnosti lokalne samuprave, no Šveđani su uvjereni kako su upravo takvi projekti – poput onog švedskog u Linholmenu koji zapošljava 24 tisuća ljudi – ključni za razvoj i transformaciju zemlje. Švedska, koja je danas u vrhu po razvijenosti i socijalnoj državi, također je prolazila kroz krize – primjerice, nakon propasti tekstilne industrije, pa potom i nakon problema u brodograđevnom sektoru, istih onih s kojima se susreće i Hrvatska. No inovacija i otvorenost novim idejama i tehnologijama zamijenila je – simbolički i doslovno – stare industrije pa je tako znanstveni park smješten upravo u starom brodogradilištu.

Politika i razvoj

Uz Marcusa Wallenberga, projekte je u Hrvatskoj predstavljao i zamjenik ministra poduzetništva i inovacija Niklas Johansson, pokazujući kako politika podržava ulaganja i razvoj.

Na pitanje jesu li sovfterski centar i znanstveni park vezani uz lobiranje u hrvatskom vrhu za kupnju SAAB-ovih borbenih zrakoplova Gripen, Wallenberg odgovara da nisu i da ne ovise o rezultatima procesa izbora. Ponavlja kako postoji procedura odabra zrakoplova koji će Hrvatska kupiti i da za sada nemaju primjedbi na tijek procesa. Prije dolaska Šveđana, u nekim je medijima objavljeno kako dolaze s ponudama za ulaganja u hrvatske tvrtke Đuro Đaković, Gredelj i splitski Pomorski centar za elektroniku, no takvu potvrdu jučer nismo dobili. Iako već surađuju s nekim od tih tvrtki, primjerice Đurom Đakovićem, kažu da nisu iz tih kompanija dobili ponudu za ulaganja.

Pogledajte 10 stvari koje niste znali o Yugu, u jednom je bio bolji od Saaba:

1/11

Uz Marcusa Wallenberga i zamjenika ministra poduzetništva i inovacija Niklasa Johanssona, u Hrvatsku je došla i zamjenica predsjednika znanstvenog parka Lindholmen u Göteborgu. Znanstveni parkovi imaju za cilj smanjiti razmak između akademske zajednice i biznisa, odnosno transformirati ideje koje studenti i znanstvenici imaju tako da budu primjenjive u rješavanju društvenih izazova, objašnjavaju. Također služe za privlačenje talenata.

U znanstvenim parkovima u Švedskoj uključeno je skoro 5000 kompanija. Te tvrtke sa svojih 70.000 zaposlenika surađuju s otprilike jednako toliko studenata i istraživača unutar znanstvenih parkova. Procijenjeno je da se oko 7000 novih radnih mjesta godišnje stvori u znanstvenim parkovima, a približno 400 tvrtki godišnje privlači venture capital. U biznis inkubatorima radi oko 800 kompanija s 3500 zaposlenika na 200 projekata, godišnje se evaluira oko 4000 ideja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije