Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA

S terminalima za naftu i plin Ploče postaju snažna sredozemna luka

luka ploče
Foto: VTTI i ENNA
1/6
03.11.2016.
u 00:05

ENNA i VTTI omogućit će jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP morem, te distribuciju na tržišta JI Europe

Energia naturalis (ENNA), nekadašnje Prvo plinarsko društvo i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče. Kako su priopćili iz ENNA-e riječ je o jednoj od najvećih privatnih investicija u zemlji čiji je planirani iznos 135 milijuna eura. Prvu fazu projekta dovršila je ENNA uloživši 170 milijuna kuna u proteklih godinu i pol dana. Navode kako će distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažiti ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno pridonijeti energetskoj neovisnosti RH. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.

U rujnu je dovršena izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate. Druga faza osigurat će više od 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta, kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

– VTTI s velikim zadovoljstvom ulazi na jadransko tržište, uz podršku našeg partnera u ovom zajedničkom pothvatu. Objekt će pridonijeti energetskoj trgovini u regiji tako što će se izgraditi siguran i učinkovit terminal – izjavio je Rob Nijst, predsjednik uprave VTTI-ja.

– Drago nam je da smo u Hrvatsku doveli pouzdanog i jakog partnera s kojim imamo odličnu suradnju. Zajednički ćemo raditi na razvoju potencijala Luke Ploče kao jake mediteranske luke – rekao je Pavao Vujnovac predsjednik uprave ENNA-e.

ENNA je u kolovozu prošle godine s VTTI potpisala sporazum o razumijevanju. Kako nam je nedavno u intervjuu rekao Vujnovac VTTI će pružiti stručnu, tehničku i operativnu podršku u razvoju terminala, te sudjelovati u razvoju Luke Ploče u međunarodno čvorište za uvoz i izvoz za cijeli Jadran. Naime, rekao je Vujnovac, plin je, uz obnovljive izvore, energent budućnosti zbog globalnog svjetskog određenja prema niskougljičnim izvorima. Zato igra bitnu ulogu u geopolitičkim previranjima. Dio tih previranja vrti se oko borbe za dobavne i transportne pravce koji nekim državama daju veću energetsku neovisnost i utjecaj u regiji.

>> Jačanje u regiji i ponuda za preuzimanje Petrokemije

Komentara 1

MA
marsovac
10:21 07.11.2016.

ha, ha, ha, ha,..................za bosance i brojna trzista jugoistocne Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije