Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pevec

S kreditom HBOR-a dobavljači bi preuzeli Pevecov dug RBA?

\'pod 03 10 2007...koprivnica darko sket....sloga koprivnica snimio: josip maljak\'
\'josip maljak\'
06.07.2010.
u 20:00

Država bi se tako mogla i osigurati za 128 mil. kuna svojih potraživanja, koje će teško naplatiti u slučaju prodaje centra Jankomir, kaže stečajni upravitelj Darko Šket.

Treba dati šansu Pevecu da opstane, za prodaju nikad nije kasno, kaže stečajni upravitelj Peveca Zagreb i Bjelovar Darko Šket, ističući da Pevec ne bježi od potraživanja svojih vjerovnika. No treba vremena da bi se napravio stečajni plan, koji je bez centra Jankomir – za koji RBA ustraje na ovrsi "teškoj" 90 milijuna kuna – nezamisliv.

Iako RBA, čini se, već ima zainteresirana kupca za Pevec Jankomir, koji čini više od polovice prometa 10 novootvorenih centara, najnoviji plan Šketa i nekih većih dobavljača-vjerovnika predvođenih Končarom kredit je HBOR-a, kojim bi oni preuzeli 90 milijuna kuna potraživanja RBA, pa bi iz stečaja s preustrojem do kraja godine izašla nova tvrtka u rukama Pevecovih vjerovnika.

Država bi se na taj način mogla osigurati i za svojih 128 milijuna kuna potraživanja, koje će teško naplatiti u slučaju prodaje centra Jankomir, vrijednog oko 157 milijuna kuna, upozorava Šket. Drugi je model sale&leasback - da se centar Jankomir proda pa ponovno uzme u zakup. No, kako bilo, Šket se nada da će u cijeloj zavrzlami pobijediti razum, s obzirom na to da se i RBA, a i banke, koje zasad podržavaju planirani stečaj Peveca s preustrojem (i od njega zajedno potražuju 870 milijuna kuna), uvijek mogu naplatiti i reprogramom kredita – prve i u stopostotnom iznosu. Prodajom imovine, pak, koja se procjenjuje na oko 1,2 milijarde kuna (a potraživanja su 1,63 milijardi), dobavljačima ne bi ostalo gotovo ništa.

– Nitko ne želi omesti naplatu RBA – objašnjava Šket – ali to ne mora biti odmah i na brzinu, već u razumnom roku u kojemu bi dobavljači i vjerovnici ponudili razumno rješenje. To više što je ponovno uspostavljeno povjerenje Pevecovih dobavljača i raste interes za njihovo suvlasništvo u Pevecu.

Izrada stečajnog plana, odustane li RBA od hitne ovrhe Jankomira, trebala bi biti gotova najkasnije u listopadu, kaže Šket. U posljednja tri mjeseca novootvoreni Pevecovi centri sa 720 zaposlenih ukupno su imali prihod od 103 mil. kuna, oko 50% prometa iz 2008., a do kraja godine planirano je još 50. Šket smatra kako bi obveze prema bankama u slučaju prodaje nekih Pevecovih nekretnina, ali ne Jankomira, mogli vratiti i prije isteka 10 godina. Realna opcija u nekoj normalnoj godini je milijarda kuna prometa, nada se Šket.

Komentara 2

DU
Deleted user
22:12 06.07.2010.

Koliko mi je znano, \"Baumax\" je izravan dobitnik nakon stečaja \"Pevec\" i silno su zainteresirani da preuzmu trg. centar na Jankomiru jer bi time čak i pojačali taj učinak. \"Baumax\" posluje u iznajmljenom prostoru kraj centra \"Solidum\" i to im je prigoda koja se ne propušta da nakon zauzimanja tržišnog udjela u low cost segmentu (\"Bauhaus\" ima veće cijene!) zagospodare i trg. centrom. Zato RBA toliko inzistira jer se radi o austrijskom kupcu...

10
101lakeoswego
11:04 07.07.2010.

kaj hoce dobavljaci????????????????????????????? oce od habora lovu a hoce i pevecove ducane heheheheheheheheeeeeeeee, ili jedno ili drugo ovi su ko komunjare-ti hoce sve heheheheheheeheheheheheeeeeeeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije