Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liberalizacija tržista struje

RWE oteo HEP-u 130.000 korisnika

rwe
Foto: Anto Magzan/Pixsell
13.11.2014.
u 16:00

Prema podacima koje je jučer prezentirao alternativni opskrbljivač strujom, RWE Energija, to je puno više nego u većini drugih zemljama EU u kojima djeluje RWE...

Hrvatska ima jedno od najliberalnijih tržišta struje te je u prvoj godini liberalizacije novog operatora pronašlo šest posto korisnika, što je među najboljim rezultatima u Europi. Prema podacima koje je jučer prezentirao alternativni opskrbljivač strujom, RWE Energija, to je puno više nego u većini drugih zemljama EU u kojima djeluje RWE.

U Mađarskoj je prve godine alternativnog operatora izabralo 2,1 posto korisnika, u Slovačkoj i Njemačkoj 1,8 posto, a u Češkoj samo 1,2 posto. Bolja od Hrvatske jedino je Nizozemska, ali ta zemlja je i rekorder po broju korisnika koji su se predomislili i vratili nacionalnom operatoru – gotovo 50 posto. Hrvatska je tu također najbolja jer se samo 13 posto kućanstava i tvrtki vratilo HEP-u. Sam RWE ima u našoj zemlji pod ugovorom 95 tisuća kućanstava i četiri tisuće tvrtki. Kako navode u RWE-u, u godinu i pol liberalizacije domaćeg tržišta energijom, njihovi korisnici uštedjeli su ukupno 30 milijuna kuna zbog pogodnosti i nižih cijena koje im je omogućio ovaj opskrbljivač.

Zoran Miliša, predsjednik uprave RWE Energije, objašnjava da je do sada 130 tisuća korisnika potpisalo za RWE, a što je najbolji pokazatelj uspjeha otvaranja tržišta. Od tog broja, 16.819 korisnika nije prebačeno zbog grešaka u sustavu HEP ODS-a, dok su se 20.222 korisnika vratila na univerzalnu opskrbu iz dva najvažnija razloga: problemi s dva računa (potrošnja i mrežarina), a dio je korisnika iskoristio zakonsko pravo raskida ugovora bez objašnjenja u roku od 14 dana. IZ RWE-a ističu da je, u usporedbi s drugim zemljama, riječ o izuzetno malom postotku vraćanja kupaca na univerzalnu uslugu u prvoj godini nakon pravog otvaranja tržišta.

– Mi se zalažemo za ravnopravnu tržišnu utakmicu u kojoj su postavljena jasna pravila igre za sve sudionike kako bi u konačnici naši građani ostvarili uštede na računima za struju. Napominjemo da je značajan broj korisnika u ovom trenutku mogao imati niže račune za električnu energiju da je HEP ODS uspostavio adekvatne procedure i ravnopravne uvjete za sve aktivne tržišne sudionike – objasnio je Zoran Miliša.

No, ovaj operator ima problema i zbog prodajnih predstavnika koji su nepotpuno ili netočno informirali kupce o njihovim uslugama, što je dovelo do toga da je dio korisnika raskinuo ugovor s RWE Energijom.

– RWE najoštrije osuđuje ponašanje pojedinih prodajnih predstavnika koje je bilo u suprotnosti sa standardima i načelima ponašanja Grupe RWE – komentirao je Miliša.

>>Hrvatska mora raditi na novim dobavnim pravcima

>>Reakcija RWE Energije: Svatko tko prekrši pravila dobit će otkaz

Komentara 4

L0
luena 01
16:40 13.11.2014.

RWE preoteo HEP-u 130.000 korisnika... Nek je ,treba jos vise njih da odu RWE-u..

L0
luena 01
16:49 13.11.2014.

Mi u Njemackoj imamo vise energetski operatera...RWE.EON.Yelo strom,Vatenfall i druge kojih se sad sjetit ne mogu.. Koga ste vi u Hrvatskoj imali osim HEP-a koji je korisnike gulio kako god mu se svidjelo,kad im je novac zatrebao za regrese-bozicnice,menadzerske place i nove automobile....?!

GE
gemist
16:16 13.11.2014.

Ja sam potpisao 2 ugovora jedan sa HEP-ovom firmom,drugi s T-com na 12 mjeseci pa cu vidjeti ustedu.Sam sam ih potrazio na internetu,nikakvi agenti,ovi nemaju sansi kod mene,uletjeli mami i ona potpisala,ne velim da je to pravilo,samo je bil problem kaj su potpisali ugovore s pokojnim ocem,na njega su onda glasili prikljuci,kak pa su to uspjeli,e tu sam im se krvi napio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije