Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zainteresirani za više ugovora

Ruski Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu

Gazprom
Reuters/Pixsell
26.09.2021.
u 17:12

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i nekoliko zastupnika Europskog parlamenta optužili su Gazprom da ne čini dovoljno da poveća količinu plina za Europu u kojoj su porasle cijene plina.

Ruski energetski div Gazprom spreman je povećati isporuke prirodnog plina u Europu, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na riječi glasnogovornika Kremlja u nedjelju, u trenutku kada se bilježi nagli rast cijena plina. Prema novinskoj agenciji, Dmitrij Peskov rekao je da je Gazprom zainteresiran za više ugovora o opskrbi plinom.  Peskov je govorio o niskim razinama zaliha plina u Europi. 

"Je li moguće dobiti više plina od Gazproma i ondje ga upumpavati? Moguće je. Gazprom je spreman. Štoviše, već je pokrio sve dodatne zahtjeve (opskrbe)", rekao je Peskov, piše Interfax. 

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i nekoliko zastupnika Europskog parlamenta optužili su Gazprom da ne čini dovoljno da poveća količinu plina za Europu u kojoj su porasle cijene plina. 

Peskov je ponovio da Gazprom ispunjava sve obveze o opskrbi plinom.  "Je li Gazprom spreman za više, za potpisivanje više ugovora? Gazprom je zainteresiran za to. To je radi toga jer su naši potrošači u Europi naši glavni partneri", rekao je. 

Referentne europske cijene plina porasle su više od 250 posto ove godine što je uzrokovalo više cijene energije i utjecalo na industrije čija proizvodnja ovisi o plinu.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
09:35 01.10.2021.

zanimljivo da nitko ne poziva na odgovornost europske tvrtke i političare koji se nisu pobrinuli na vrijeme za dovoljne količine plina. niti su ijednom rječju spomenuli amere čiji lng brodovi ne zalaze u europske vode, svi hitaju u aziju. rus pokriva 40% europskih potreba za plinom, norveška nešto manje od 20%, alžir nešto manje od 10%. jeste i ostale optužili da ne čine dovoljno za bolju opskrbu plinom europe? zašto ste dopustili da sjeverni tok 2 zbog američkih sankcija kasni 2 godine? zašto je eu dopustila da joj amerika diktira i uređuje energetsku politiku? zašto europljani i dalje slušaju i biraju svoje birokrate koji nemaju kičmu i ne brane europske interese? trgovina plinom nije trgovina krumpirima. postoje ugovori, sa rokovima i količinama te cijenom. sve iznad toga se posebno ugovara i treba vremena za svaki dodatni kubik. nekako je sad najlakše gazprom optuživati, 'da ne šalje dovoljne količine plina'. svi iz tog biznisa jako dobro znaju kako se trguje plinom. kubik plina ima oko 9 kwh energije. litra benzina slično. kolko košta litra benzina? a kolko kubik plina? kolko je kwh struje? stavite cijene u omjere, usporedite, imate digitrone, ne.. da čujem, kolko bi to točno trebao kubik plina koštati? energija je mjeri u kwh... koko je kwh energije iz solara..? ovo je samo izjednačavanje cijena različitih vrsta energije. priviknite se na to. čim prije. i počnite štediti energiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije