Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPUSTITE LOPTU

Rusija poručila RH da se smiri, trguje i otvori svoje gospodarstvo

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
12.02.2017.
u 14:39

Dok hrvatsko vodstvo upućuje političke poruke kojima se dokazuje kao “predziđe” EU i NATO-a, europski gospodarstvenici s Rusijom sklapaju poslove

Premda je iz razgovora koji je veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov vodio s novinarima kao glavna tema iskočio Agrokor, što ne čudi zbog njegova sistemskog utjecaja na hrvatsko gospodarstvo, zapravo to i nije bila prava poruka, nego samo sredstvo njezina plasiranja. Osnovna je ideja vrlo jednostavna: Rusija je poručila Hrvatskoj da spusti političku loptu i igru prebaci na gospodarsko polje, tamo gdje se ona zapravo uvijek i vodi.

Bez komentara o Agrokoru

Jer, dok hrvatsko vodstvo upućuje političke poruke kojima se dokazuje kao “predziđe” EU i NATO-a, europski gospodarstvenici s Rusijom sklapaju poslove pa se u srijedu, recimo, čelnik njemačkog Volkswagena Matthias Müller u Moskvi susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji mu je ponudio pomoć u razvoju poslovanja u Moskvi.

– Hrvatska ima jasnu poziciju kao članica EU i NATO-saveza, no kanal komunikacije prema Rusiji, čija nazočnost na području jugoistočne Europe raste, otvoren je – reagirao je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier najavljujući da se s Moskvom planira otvoriti i komunikacija o gospodarskim pitanjima. Nije želio komentirati Azimovljeve izjave o Agrokoru, no referirao se na njegov komentar da s MVEP-om ima “izvrsne odnose”. Potvrdio je da se radi na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, no da je preuranjeno o tome govoriti. Nakon prošlomjesečnih općepolitičkih, planiraju multilateralne i gospodarske konzultacije.

– Ideja je da se Međuvladina komisija za trgovinsko-gospodarsku suradnju opet sastane – kaže Stier. Posljednji sastanak komisije održao se u Zagrebu rujnu 2010.

No, kako doznajemo, Hrvatska prvo mora imenovati supredsjedavajućeg, potom se trebaju sastati radne skupine i pripremiti odluke, a tek onda može uslijediti sastanak Komisije.

Sberbankova kamata najniža

Kad je posrijedi Agrokor, je li strah da će “prijeći u ruske ruke” uopće opravdan? Formalno, zbog oko milijardu eura izloženosti Sberbanku, što je oko trećine ukupne zaduženosti koncerna, nije nerealan. No, iako ima koncesije na vodu i tlo, Agrokor je primarno trgovac i proizvođač i Rusiji ponajprije zanimljiv kao partner za robnu razmjenu koja je, kako je Azimov i naglasio, zbog sankcija pala 50 posto.

A ako diplomat s više od 40 godina veleposlaničkog iskustva poruči da njegova zemlja ne pretendira ni na jedan dio Agrokora, izjava mu zasigurno nije slučajna, rekao je to jamačno s predumišljajem.

Samom Agrokoru, u trenutku kad se 2014. zaduživao u Sberbanku, novac nije imao nikakvu “boju” i zanimala ga je samo cijena. Prethodno se financirao obveznicom na koju je plaćao kamatu od gotovo 10 posto, a posudbu uz 5,5 posto, koliko mu je ponudila ruska banka, u tom trenutku nije nudio nitko drugi u Europi ili “preko bare”. Hrvatska podružnica Sberbanka, ali nijedna druga banka u Hrvatskoj, bez pomoći svojih “mama” nisu ni mogle biti u konkurenciji zbog svoje veličine jer postoje jasna pravila supervizije o mogućoj izloženosti jednoj tvrtki u odnosu na kapital banke.     

>> Agrokor i Sberbank potpisali ugovor o 350 milijuna eura zajma

>> Podravka može uložiti 500 milijuna eura, a da se ne zaduži previše

Komentara 44

Avatar vatrogasac
vatrogasac
16:30 12.02.2017.

Ruse ne doživljavamo neprijateljima,štaviše to je blizak slavenski narod ali treba jasno reći da ni mi nismo zadovoljni kad oni igraju ratne igre sa našim neprijateljima koji desetak kilometara od naše granice.Baćuške igrajmo kortektno"!

Avatar Prodanović
Prodanović
15:27 12.02.2017.

A zašto je ambasador Azimov bio u uniformi, pa nismo mi Srbija???

DU
Deleted user
18:04 12.02.2017.

Pa dobro kad je Rusija već tema, recite onda koliko Hrvatska uvozi i koliko Hrvatska izvozi robe u Rusiju. Samo da vidimo koliko je važna ova vaša vijest. Ili bolje rečeno poruka..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije