Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avenue grupa radi projekte za luksuzni resort

Ruše se hoteli Kupari, Pelegrin i Goričan 1 i 2, ostaje jedino Grand

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
19.02.2021.
u 10:40

? Budući luksuzni kompleks imat će četiristotinjak kreveta, a investitor može za plažu hotelskih gostiju rezevirati jednu petinu pomorskog dobra koje ima u koncesiji

Prvotni optimistički planovi investitora bili su, u trenutku kad se 2015. ispostavilo kako je za ulaganje u Kupare zainteresirana samo Avenue grupa, da to negdašnje ogledno vojno odmaralište prve goste primi u 2020. No, ta je godina minula, a da nije počela ne samo gradnja, nego čak ni rušenje. Od 2015. su prošli i pomicani mnogi rokovi, ali od prekjučer i sastanka predstavnika investitora s lokalnim vlastima čini se da se stvari ipak konkretiziraju i (napokon) pokreću s mrtve točke.

U lipnju zahtjev za lokacijsku

– Da, jučer smo doznali da je potpisan ugovor za izradu dokumentacije, i idejnog i glavnog izvedbenog projekta. Na idejnom projektu se već radi, a tijekom lipnja investitor planira predati dokumentaciju i zahtjev za lokacijsku dozvolu. Potom kreće izrada glavnog izvedbenog projekta, koja bi morala biti završena u idućih godinu dana. Kad to bude obavljeno, investitor ima još četiri godine da sve izgradi. Prema onom što su nam jučer rekli, kreće se odmah i s izradom geomehaničkih podloga, a vrlo skoro i s rušenjem objekata planiranih za uklanjanje – otkriva Silvio Nardelli, načelnik općine Župa Dubrovačka.

U planu je rušenje hotela Kupari, Pelegrin, Goričan 1 i 2., a ‘preživjet’ će jedino hotel Grand koji je pod zaštitom konzervatora. Općina je još prije godinu dana donijeli urbanistički plan uređenja, što je bila njena obaveza iz sporazuma s Vladom, a tad je počeo i teći dvogodišnji rok investitoru za izradu projektne dokumenacije za investiciju vrijednu gotovo milijardu kuna.

Konačne vizure i detalji budućeg luksuznog resorta koji će nići na mjestu devastiranog i opljačkanog vojnog odmarališta nisu poznati, ali se zna da će kompleks imati nešto manje od 500 kreveta. Izgrađenost bi mogla biti veća, ali masovnost i ekskluziva ne idu zajedno, a Kupari bi pod prestižnim brendom Four Season trebali biti jedno od luksuznijih odmarališta na hrvatskoj obali.

Tko je kriv za kašnjenje

Gosti obično uz visoki ekskluzivitet očekuju i plaže isključivo za sebe, što javnosti nije simpatično, ali načelnik Nardelli kaže da investitor, koji drži koncesiju i na pomorskom dobru, ima pravo za goste hotela zatvoriti maksimalno petinu ukupne površine u koncesiji. Inače, da bi počela sama gradnja investitor svoj dinamički plan radova mora dostaviti i Hrvatskim vodama, koje imaju obavezu proširiti korito riječice Tarante koja prolazi kroz Kupare, kao i urediti dva pritoka.

U Župi Dubrovačkoj ne skrivaju zadovoljstvo što se početak radova nazire, od koncesijskih naknada općini će ići između 25 i 30 posto, što će zasigurno biti razvojni zamašnjak za lokalnu zajednicu. A zašto sve skupa nije moglo prije i tko je kriv? Načelnik općine Župa Dubrovačka odgovara da je općina odradila apsolutno sve što je trebala, a krivnju ne svaljuje ni na koga određenog. Sve nekako ispada više- manje kao splet tipičnih hrvatskih okolnosti.

– Istina je da je prošlo dosta godina otkako je investitor izabran i ne želim nikog opravdavati, ali treba znati da su Kupari bili kompetno imovinski neriješeni, radila se i nova katastarska izmjera – navodi neke od prepreka načelnik Nardelli. 

 

Ključne riječi

Komentara 4

CS
Cijepio_sam_ se
10:51 19.02.2021.

Hoteli i jugo odmarališta koji su izgrađeni prije 40,50 godina više neodgovaraju današnjem turizmu. Današnji turisti žele konforne sobe i tuš kabine sa wc. Odmarališta gdije je u sobi 5,6 kreveta sa zajedničkom sanitarnim čvorom za više soba, ne prolazi

AN
ANTIFA
10:50 19.02.2021.

hahaha.....7 godina mrtvila, kako tipične za "strane investitore" i hrvatsku birokraciju. To dvoje kad se spoje odmah je svima jasno da od cijele priče nema ništa. 7 godina od potpisivanja ugovora i ništa hahaha. I btw. nisu hoteli "Goričan 1 i 2" nego "Goričina 1 i 2"

SP
speed208
10:43 19.02.2021.

jos jedno propalo gradiliste i mozda novi naslov za par godina o nekavom stecaju ili malverzaciji uz ogradjenu plazu do koje se nece moci godinama zbog tzv radova.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije