Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hnb

Rohatinski na ledu - Spotakli se na dogovoru da ode za godinu ili dvije

'unutrasnja zagreb,hnb , 13.11.2007. rohatinski, press, hrvatska narodna banka  snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
Autori: Ljubica Gatarić, Ivanka Toma
16.05.2012.
u 08:00

U Vladi jučer nisu željeli potvrditi dogovor o 3. mandatu guvernera Hrvatske narodne banke

Svašta se još može dogoditi, komentira jedan poznavatelj prilika u zemlji završnicu neproglašenih izbora za guvernera središnje banke. Sadašnji guverner Željko Rohatinski kazao je prošli tjedan da je još u siječnju rekao Zoranu Milanoviću da je spreman ostati na mjestu guvernera ako Vlada ocijeni da mogu uspješno surađivati. Veći dio financijske javnosti to je pitanje smatrao riješenim. Jučer nam, međutim, u Vladi nisu željeli potvrditi informaciju o dogovoru s Rohatinskim. O toj temi, kažu, nemaju komentara.

Nema puno vremena

Velika je to promjena u odnosu na dosadašnje neslužbene izjave koje su dolazile iz Banskih dvora, a potvrđivale siječanjski kompromis između Milanovića i Rohatinskog na način da Rohatinski dobije treći mandat, ali uz dogovor da se nakon godinu ili dvije džentlmenski povuče i mjesto guvernera prepusti svom sadašnjem zamjeniku Borisu Vujčiću. Sam Rohatinski suzdržava se od razgovora o ranijem odlasku s mandata, diplomatski kaže da je "loptica na Vladinoj strani". Davanje mandata čovjeku za kojega se unaprijed zna da bi se povukao za godinu ili dvije nije uobičajeno, a ni mudro jer slabi njegovu javnu poziciju, ali i poziciju institucije na čijem se čelu nalazi. Je li takav stav isprovocirao Milanovića da Rohatinskog stavi na led? On sam u siječnju i na početku mandata nije imao puno izbora već prihvatiti ruku koju mu je ponudio guverner.

Guverner mora biti imenovan do 12. srpnja, za nepuna dva mjeseca, tako da Vlada, s obzirom na to da imenovanje mora proći i saborsku proceduru, nema vremena za odugovlačenje. Je li jučerašnja reakcija iz Vlade taktički potez ili najava ozbiljnog razlaza, ostaje da se vidi. Odbije li Milanović guvernera koji uživa veliki ugled u domaćim i stranim financijskim krugovima, riskira da se nađe na udaru kritika, čak i ako bi ga naslijedio čovjek za kojega se vjeruje da bi jednako pažljivo čuvao tečaj i devizne rezerve. Prihvati li ga, to svakako ne može biti uvjetovano ranijim odlaskom jer to nije pozicija na kojoj se rade takvi kompromisi. HNB je uvijek igrao ključnu ulogu u ekonomskoj politici zemlje, a idućih bi godina ta pozicija mogla biti još značajnija jer će se 2014. udvostručiti otplate javnog duga. Umjesto 1,5, Hrvatska će svake godine morati plasirati najmanje 3 milijarde eura obveznica da bi pokrila obveze. Ne uspiju li se zadužiti u inozemstvu, dio tog kapitala mogao bi se naći i kod kuće jer je poznato da će HNB smanjivati bankarske pričuve kako bi se uklopio u zadane standarde. Idućih bi godina HNB tako u domaći financijski sustav trebao pustiti 30-ak milijardi kuna pa je pitanje gdje će završiti taj novac.

Nema tiskanja novca

Poslovne će banke od sredine 2013. poslovati prema pravilima koja se pišu u Bruxellesu, a budući da su sve, osim HPB-a, u vlasništvu stranaca, međunarodne će institucije preuzeti i glavninu nadzora nad njihovim poslovanjem. Dok god Hrvatska ne napusti kunu i preuzme euro, HNB će zadržati kontrolu nad monetarnom politikom i tiskanjem kuna. Sadašnje vodstvo HNB-a, kako Rohatinski tako i Vujčić, odbija sve primjedbe na račun tečajne politike. Sve kad bi i htjeli, malo se tu sada može mijenjati jer su procesi konvergencije prejaki da bi se problemi u zemlji rješavali tiskanjem kuna.

Komentara 27

NA
nataly
08:12 16.05.2012.

Da, da drugovi ne trpe kritiku! Iako je i Europska komisija prognozirala pad od 1,2% za ovu godinu, a Rohatinski samo potvrdio, izgleda da ga je to koštalo! Kmeri su rekli da će rasti 0,8% i nema tu šta jedan guverner pričati, ima se samo složiti sa njihovim izračunima i planskom privredom!

OB
-obrisani-
08:16 16.05.2012.

LAZNE bilanse, interno knjizenje , lazni izvjestaji pred HR Saborom, stara devizna stednja, odnosi sa Ljubljanskom bankom, visoke kamate kamate, zarada banaka u krizi i do deset puta kako je rekao Lesar, lazan i bekorektan tecaj kune, pretvorba i privatizacijaja banaka u HR , banke kao dijonicarska drustva HR tvrtki, ovrhe banaka prema klijentima itd itd sve su ovo pitabja koja terete Rohatinskog !!!

MK
MKGRA
08:55 16.05.2012.

ajde Roky pusti dva ministra linka i čaču da nas unište do kraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije