Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj franak

Riječki sud vraća sve negativne presude za konvertirane kredite na ponovni postupak

Franak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
15.10.2019.
u 09:43

Riječki Županijski sud zaključio je kako sklapanjem aneksa nije nestao pravni interes tužitelja za utvrđenje njihovih prava, a nije došlo do obnove niti do restitucije na temelju ništetnih odredaba

Riječki Županijski sud donio je još tri rješenja o vraćanju negativnih presuda za preplaćene iznose iz konvertiranih kredita natrag na prvostupanjske sudove, na ponovno odlučivanje.

Time se nastavlja cijeli niz pozitivnih odluka vezanih za konvertirane kredite i prava potrošača na restituciju, odnosno potpuno obeštećenje na temelju utvrđenih ništetnih ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi, izvijestila je Udruga Franak.

Riječki Županijski sud zaključio je kako sklapanjem aneksa nije nestao pravni interes tužitelja za utvrđenje njihovih prava, a nije došlo do obnove ni do restitucije na temelju ništetnih odredaba. Glavni razlog konverzije bio je izjednačavanje položaja CHF dužnika s položajem EURO dužnika, a ne konvalidiranje ništetnih ugovornih odredaba ili restitucija na temelju ništetnih odredaba, smatra sud.

Navode i kako se primjena konverzije širi na izvanugovorne obveze između ugovornih strana, a takva izvanugovorna obveza jest i obveza banaka da vrati preplaćeni novac.

Vještačenjem se mora utvrditi razlika koja nije konverzijom vraćena, jer konverzijom nije utvrđeno je li restitucija izvršena potpuno ili samo djelomično.

U međuvremenu i niži sudovi donose presude kojima se utvrđuju preplaćeni iznosi na temelju ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjene kamatne stope, pa je tako ovih dana Općinski sud u Osijeku donio presudu protiv RBA banke na ukupni iznos od 53.000 kuna plus zatezne kamate u kreditu od 25.000 švicaraca te protiv Addiko banke na 78.000 kuna plus zatezne kamate u kreditu od 45.000 švicaraca. Potrošače su zastupali odvjetnik Tomislav Bogdan u prvome sporu te odvjetnica Sanda Pašuld u drugome sporu.

Ključne riječi

Komentara 3

BA
bankarica
12:20 15.10.2019.

Sve osim ništetnosti cijelog ugovora je kupovanje vremena bankarima i dalje naplata temeljem ništavog. Netko će kada tad morati odgovarati za pljačku građana putem banaka.

JA
JanezIQ45
09:52 15.10.2019.

Nema ,,microgrizliya,, da nam malo pojasni ovu tematiku!

SV
sveznam1
10:40 15.10.2019.

pomirite se s cinjenicom da pravni sustav ne postoji,ako najvazniji segmet drustva ne postoji ,ne postoji ni drzava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije