Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar u izraelu

RH će do 2023. uložiti 3,2 mlrd. eura u navodnjavanje i vodovod

tihomir jakovina
Anto Magzan/PIXSELL
17.05.2012.
u 14:03

Ministar Jakovina i ministrica Noked zaključili su da suradnja u poljoprivredi do sada nije bila znatna jer robna razmjena poljoprivrede dviju država iznosi tek šest milijuna dolara

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sastao se u četvrtak u Tel Avivu s izraelskom ministricom poljoprivrede i ruralnog razvoja Orit Noked. Razgovarali su o mogućnostima proširenja suradnje u području poljoprivrede i vodoprivrede.

Cilj posjeta izaslanstva Ministarstva poljoprivrede Izraelu jest uspostavljanje bolje trgovinske i gospodarske suradnje na polju mehanizacije i modernizacije irigacijskih sustava, pročišćavanja otpadnih voda i uvođenja tehnologija gospodarenja vodama, razvoja poljoprivrede, i poticanja zajedničke politike prema ribarstvu na Sredozemlju, kao i identifikacija tržišnih trendova, priopćili su iz ministarstva.

Ministar Jakovina i ministrica Noked zaključili su kako suradnja u poljoprivredi do sada nije bila znatna jer robna razmjena poljoprivrede dviju država iznosi tek šest milijuna dolara. Oboje su iskazali zainteresiranost i volju da se to poboljša, odnosno da se vanjskotrgovinska suradnja poveća te uravnoteži i kroz zajedničke projekte.

Ministar Jakovina istaknuo je da je Izrael zemlja od koje Hrvatska može puno naučiti kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji i primjeni tehnologija za agrar.

– Dosadašnje birokratske zapreke za investitore hrvatska Vlada planira vrlo brzo otkloniti, a izraelsko znanje, inovacije i know-how u poljoprivredi nešto su čemu trebamo težiti. Zbog toga pozivam izraelske ulagače da dođu investirati u Hrvatsku – izjavio je Jakovina. Objasnio je kako Vlada ima ambiciozan cilj i plan investicija u poljoprivredi, a mnogo je projekata na kojima bi izraelske i hrvatske tvrtke mogle surađivati, poput onih u vodnom gospodarstvu, koje bi mogle biti dogovorene između Hrvatskih voda i izraelske kompanije Mekorot.

Jakovina je izraelsku ministricu izvijestio kako do 2023. godine Hrvatska planira uložiti 3,2 milijarde eura u navodnjavanje, vodovod i kanalizaciju, što je dobar znak i za potencijalne ulagače iz Izraela koji imaju bogato iskustvo i tehnologiju u ovom području te će moći sudjelovati na javnim natječajima.

Ministar je istaknuo kako je i marikultura područje na kojem suradnja može biti daleko bolja, kao i rad na genetskom materijalu. Predložio je i da suradnja bude formalizirana sporazumom o suradnji dvaju ministarstava koji bi među ostalim podrazumijevao i mogućnost kompenzacijskih poslova u izvozu proizvoda prehrambene industrije. Jakovina je pozvao izraelsku ministricu Orit Noked u Hrvatsku što je ona prihvatila te iskazala želju da Hrvatsku posjeti s gospodarstvenicima koji bi mogli dogovoriti konkretnu suradnju na određenim projektima.

Komentara 10

SP
spancro
17:17 17.05.2012.

3,2milijarde to se sada kaze uz to trebate racunati duplo ili troduplo to tako ide kada se politicari petljaju

OB
-obrisani-
18:14 17.05.2012.

- 2023 ? ovi neće preživjeti ni ovo godinu, kud planiraju 2013-tu ?

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
16:51 17.05.2012.

Dvanaest godina od dvadeset....koliko postoji hrvatska država.....moju županiju Krapinsko-zagorsku vodi SDP.Danas je ona sva zarasla u korov i drač.Kad se vozite iz Zagreba u Zagorje i obrnuto....ili starom magistralom ...ili auto putom imate dojam da se vozite kroz šumu....a nekad je sve to bilo polje.Oni \"grade\" smetnjake...aerodrome....razne CIAG-e....Od industrijskih zona ...ostali su samo kosturi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije