Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontinuirani pad

Revizori Deloittea upozoravaju da bi Optima Telekom mogao propasti

goran jovičić
Arhiva VL
07.04.2010.
u 16:42

Unatoč silnim problemima, Optima Telekom je, uz B.Net, jedini operater u Hrvatskoj koji je lani imao rast prihoda - s rastom od 4,9 posto uprihodovali su 459,2 milijuna kuna.

Revizori Deloittea upozoravaju da bi alternativni operater Optima Telekom mogao ugasiti svoje poslovanje. Može se to iščitati iz jučer objavljenog, ispravljenog financijskog izvješća za 2009. godinu koje je za Optimu izradila revizorska kuća Deloitte. Revizore najviše zabrinjava akumulirani dug koji je od 2007. do 31. prosinca 2009. dosegnuo 356,3 milijuna kuna. Samo lani Optima Telekom imala je 111 milijuna kuna gubitka.

– Navedeni uvjeti upozoravaju na postojanje materijalne nesigurnosti koja može upućivati na značajnu sumnju da će Grupa nastaviti poslovati s vremenskom neograničenošću – piše u izvješću Deloitteovih revizora.

Uprava Optime očitovala se na zabrinutost Deloittea glede opstanka kompanije. Tako su istaknuli da u 2010. namjeravaju ostvariti pozitivni EBITDA od 59 milijuna kuna. U Optimi optimizam temelje i na “kontinuiranom rastu tržišta, poslovnih korisnika te razvoja vlastite infrastrukture”. Tako je uprava Optima Telekoma zaključila da će kompanija moći ispunjavati svoje obveze uz restrukturiranje postojećih obveza.

Unatoč silnim problemima, Optima Telekom je, uz B.Net, jedini operater u Hrvatskoj koji je lani imao rast prihoda. Prihod Optime, najvećega konkurenta T-HT-u u fiksnim telekomunikacijama, u 2009. godini porastao je 4,9 posto, na 459,2 milijuna kuna, a umjesto operativnoga gubitka, Optima je lani ostvarila 22,5 milijuna kuna operativne dobiti.

– Broj korisnika kontinuirano raste i u privatnom i u poslovnom segmentu (31 posto veći broj na vlastitoj mreži u odnosu na 2008.), ukupni konsolidirani prihodi veći su 5 posto u odnosu na 2008., prihodi od telekomunikacijskih usluga također rastu (osobito u području interneta, 72,6 posto), EBITDA je u 2009. promijenio predznak i postao pozitivan, a nastavlja se i smanjenje ukupnog gubitka započeto prošle godine – kazao je predsjednik uprave Optime Goran Jovičić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije