Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUNA I DALJE JAČA

Rekordne devizne rezerve – 16,5 mlrd. €

HNB
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.05.2018.
u 06:00

Trenutačna vrijednost narodnih pričuva dostatna je za pokriće osmomjesečne vrijednosti uzvezenih roba i usluga.

Da bi zaustavila jačanje kune, središnja je banka u posljednjih šest mjeseci otkupila, odnosno povukla s tržišta više od milijardu eura. Zadnja takva intervencija bila je prošli tjedan, no svejedno kuna je na današnjoj tečajnoj listi ponovno ojačala na 7,37 za jedan euro pa se u nastavku godine mogu očekivati nove intervencije.

Češka ima 130 milijardi eura

Jačanje kune prihvatljivo je za europske dužnike, no ne i za izvoznike ili turiste koji posjećuju Hrvatsku. Utjecalo je to i na međunarodne pričuve zemlje koje su od kraja 2016. godine skočile za tri milijarde eura, na 16,5 milijardi eura, koliko su bile zadnjeg dana ožujka ove godine. Povijesno je to najveća vrijednost deviznih rezervi u Hrvatskoj, a kako stvari stoje one će se i dalje značajno povećavati sve dok Hrvatska bude imala višak na tekućem računu, odnosno suficit u razmjeni s inozemstvom. Međunarodne pričuve formiraju se otkupom deviza od poslovnih banaka i države, a na njih utječu i prinosi koje središnja banka ostvari ulaganjem javnog novca. U odnosu na 2008. godinu kad je počela dugogodišnja recesija koja je odnijela stotine tisuća radnih mjesta, devizne su rezerve porasle oko sedam milijardi eura. Trenutačna vrijednost međunarodnih pričuva dostatna je za pokriće osmomjesečne vrijednosti uvezenih roba i usluga te potpuno pokriva trenutačne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja ove godine, komentira Zrinka Živković Matijević analitičarka RBA.

Ne postoji konsenzus kolika je optimalna razina međunarodnih pričuva, no uvriježeno je pravilo da bi one trebale odgovarati barem tromjesečnoj vrijednosti uvoza robe i usluga. Češka, primjerice, trenutačno ima oko 120 milijardi eura deviznih pričuva. Središnja banka ističe da oprez i iskustvo govore da su poželjnije više razine pričuva jer inozemni ulagači kod procjene kreditnog rejtinga zemlje veliku važnost pridaju razini međunarodnih pričuva.

Bez obzira na to što su rezerve znatno iznad tromjesečje vrijednosti uvoza roba i usluga, “višak” novca ne smije se koristiti za smanjenje javnog duga, financiranje gospodarskog oporavka ili pak za smanjenje duga građana, kako s vremena na vrijeme predlažu pojedine političke stranke. Pričuve ponajprije služe za osiguranje međunarodne likvidnosti zemlje, a time i kredibiliteta zemlje prema inozemstvu.

Solventnost države

– Ne želim ni razmišljati o situaciji u kojoj bi se koristile pričuve za neke druge ciljeve. One osiguravaju solventnost i likvidnost države i mogu se koristiti jedino u slučaju velikih financijskih neusklađenosti – ističe Živković Matijević.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar josip70
josip70
07:53 18.05.2018.

Naša narodna Banka je definitivno najgora u Europi! Zato je Živi Zid ima pravo! Mi kao država se mučimo i zadužujemo a ovi plivaju u novcu kojeg netrebaju umjesto da ga stave državi i gospodarstvu na rapolaganje. Ti je meni isto kao kad bi ja tržao novac u trezoru kod kuće i tako godinama. Umjesto da ulažu u HEP i gradnju elektrana, brodova...

KM
kmerotrijeb
10:45 18.05.2018.

Zašto HNB ne kupuje zlato kao "glupa" njemačka ili kineska središnja banka? Zašto još jače ne intervenira da spriječi jačanje tečaja i uništenje ostataka ostataka industrije? Zašto je inflacija skoro pa nula umjesto poželjnih 3%. Zašto ne zatvorimo tu skupu i nesposobnu mjenjačnicu ako nema nikakvu aktivnu ulogu ni viziju što hoće postići monetarnom politikom....

DU
Deleted user
08:38 18.05.2018.

To je novac koji sluzi kao jamstvo za vracanje stranim vjerovnicima ...da je to hrvatski novac mogli bi kupiti zlato itd.a ovako hnb je u stvari ekspozitura stranog kapitala ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije