Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLAO PORUKU HRVATIMA

Regionalni menadžer Huaweija: Ne namjeravamo zamijeniti Android, ako nećemo morati

Zhang Zhe
Foto: Huawei
1/3
14.06.2019.
u 20:28

"Moja jasna poruka korisnicima je – ako vam se sviđa Huawei mobitel molim vas kupite ga, a mi ćemo preuzeti punu odgovornost i pobrinut ćemo se za naše korisnike. Huawei će uvijek stajati uz svoje korisnike"

Uslijed trgovinskog rata Amerike i Kine, u žiži javnosti našla se kineska kompanija Huawei, drugi najveći svjetski proizvođač pametnih telefona. Posljednjih godina njihovi mobiteli su često znali predvoditi tržište, no nakon blokade iz Amerike i suspenzije suradnje s američkim kompanijama poput Googlea, korisnici su se zabrinuli što će biti s Huaweijevim mobitelima. O tome ekskluzivno za Večernji list sada govori Zhang Zhe, generalni menadžer Huaweija za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru i Albaniju, koji je upravo ovih dana iz Beograda preselio u Zagreb.

Otkako se američka zabrana dogodila, neki korisnici su se zabrinuli što će biti s uslugama na Huawei mobitelima. Što poručujete hrvatskim korisnicima, zašto bi se danas odlučili za vaše uređaje?

- Uzmimo ključne faktore po kojima korisnici biraju koji će uređaj kupiti. Prvo, htjet će uzeti mobitel koji je jako dobar. A Huawei mobiteli su odlični, imamo sjajne značajke i vrhunsku tehnologiju, vodeći smo po kvaliteti kamere. I naša snaga se vidi po tržišnim rezultatima. Vjerujem da smo i dalje odličan izbor. Ali, sada postoje neki šumovi i možda su korisnici zabrinuti. Moja jasna poruka korisnicima je ova - ako vam se sviđa Huawei mobitel molim vas kupite ga, a mi ćemo preuzeti punu odgovornost i pobrinut ćemo se za naše korisnike. Huawei će uvijek stajati uz svoje korisnike.

Ali problema ima, sve vijesti iz Amerike jesu zabrinule korisnike. Ako su već razmišljali između Huaweija ili nekog drugog Androida, možda će sada otići na drugu stranu?

- Zapravo sve što se događalo je samo na kategoriji vijesti, nema zaključaka ni postupaka. Zato ispočetka nismo htjeli prerano odgovarati. Sada smo tu i želimo poslati jasnu i jednostavnu poruku. Trend je dobar, već smo se vratili testiranje beta verzije Android Q operativnog sustava za Huawei mobitele. Završni rezultati će pokazati što će se dogoditi na kraju, sada smo u sredini. Vrlo smo pozitivni i imamo samopouzdanja da ćemo uspješno savladati sve izazove i bez obzira na sve uvijek ćemo stajati uz naše korisnike. Vrlo smo odgovorna kompanija.

Dakle, uvjeravate hrvatske korisnike i one koji da neće imati nikakvih posljedica ako uzmu vaše uređaje?

- Da, nema problema. Nemojte se zamarati problemima. Ne možemo govoriti o varijantama 'što ako se to dogodi...', ali čak i ako se nešto dogodi, pobrinut ćemo se za naše korisnike.

Na koji način ćete se pobrinuti za korisnike ako im prestanu raditi Googleove usluge?

- Google je naš veliki prijatelj. I nisu krivi za trenutnu situaciju. Sada su na istoj strani kao i Huawei i rade na rješenju, kao i mnoge druge američke kompanije.

Ali, neće biti njihova odluka na kraju

- Točno. Ali zajedno s Googleom radimo na tome da korisnicima damo savršeno rješenje kako bi mogli nastaviti koristiti usluge. To je naša ultimativna poruka. Mi svakodnevno komuniciramo i radimo s Googleom.

Foto: Reuters/PIXSELL

Imate li jasnu potvrdu Googlea da postojeći uređaji budu nastavili primati softverske dodatke Googleovih servisa i nakon isteka američkog moratorija na zabranu suradnje s Huaweijem?

- Naravno. Google i Android su sve objasnili u svojim izjavama. Za sve trenutne modele koje sada prodajemo i koje smo prodali nema nikakvih problema.

A što sa sljedećim modelima? Već smo vidjeli odgodu Honora 20 Pro, lansiranog prije par tjedana.

- Zadužen sam za Huawei, ali točno je da su ti mobiteli odgođeni. No, Honor 20 Pro nije postojeći model, nego tek dolazi.

Hoće li doći do odgode lansiranja sljedećeg Huawei premium mobitele, nove generacije Mate serije?

- I dalje planiramo objavu do kraja godine, pokušat ćemo da ne dođe do odgode. Imamo puno već nabavljenih komponenti iz Amerike. Nemamo nikakvu namjeru zamijeniti baš sve dijelove američkih kompanija. Mi se penjemo s jedne strane planine, oni s druge. Ali na vrhu ne želimo svađu, nego se želimo rukovati i prijateljski surađivati.

Dakle, imate sve dijelove, ali i dalje može biti problema sa softverom za novi Mate mobitel?

- To je 'što ako', ali jasna poruka za hrvatske korisnike je da će vam Huawei nastaviti pružati dodatke za sigurnosne servise. I bez obzira na sve brinut ćemo da vam damo najbolja rješenja da uživate u Huawei hardveru i Google softveru.

Dakle, ako za 2 mjeseca netko kupi vaš mobitel i sve radi dobro, ali onda nestane Googlea, što onda? Hoćete li dati povrat novca?

- Google i Android su jasno objavili da će korisnici koji posjeduju Huawei uređaje imati pristup Googleovim uslugama i sigurnosnim zakrpama. Korisnici će moći koristiti telefone kao i dosad. Također bih želio istaknuti da će Huawei preuzeti punu odgovornost o brizi za svoje korisnike u Hrvatskoj.

Što ćete ponuditi korisnicima?

- Ponudit ćemo najbolja rješenje da možete nastaviti koristiti naše uređaje, i hardver i softver. Sve ćemo učiniti kako bi pružili najbolje moguće iskustvo našim korisnicima.

Pripremate li neke posebne aktivnosti u Hrvatskoj da upoznate korisnike? Imate li više upita od zabrinutih korisnika?

Da, na našim kanalima na društvenim mrežama i korisničkom servisu svaki dan odgovaramo na upite.Naša kampanja i planovi su nepromijenjeni. Ako i bude popusta na naše uređaje to je dio redovnih kampanja, ne zbog situacije s Amerikom.

Je li istina da su neki hrvatski telekomi prestali naručivati nove Huawei pošiljke?

- Ako odete u trgovine, primijetit ćete da su Huaweijevi uređaji dostupni i da donosimo nove uređaje na tržište. I zahvaljujemo našim partnerima na potpori. Telekomi nas razumiju i nastavljamo suradnju. I moram iskoristiti ovu priliku i zahvaliti i našim hrvatskim korisnicima podršci. Vrlo su neovisni i nismo vidjeli neki veliki pad prodaje ni rasprodaju. Imamo djelomičan pad od 5 do 10 posto u flagship modelima, a u srednjem i nižem segmentu pada ni nema.

Na društvenim mrežama i oglasnicima se može vidjeti komentari da nisu sigurni u izbor kao prije

- Točno je da neka zadrška i zabrinutost postoji, ali isto tako vidimo i poruke podrške.

Mnogi kritiziraju američku odluku, ali isto je točno da i Kina blokira cijeli niz američkih kompanija.

- Nemojte kritizirati američke kompanije. One su naši prijatelji i one trpe zbog ove zabrane. Možete također reći da postoji jako puno velikih američkih kompanija koje i dalje dobro rade u Kini, GM, Apple, HP, Dell... Uostalom , Huawei ne može govoriti za Kinu, mi smo privatna kompanija i ne odlučujemo o politici. Razočarani smo što smo upleteni. Jedini nam je cilj pružati odlične uređaje i usluge

U kakvoj su fazi projekti koje je Hrvatska potpisala s Huaweijem?

- Dva su projekta, jedan je u pomoći digitalizacije zemlje i državnih platformi i poslovanja, a drugi je na izmjeni iskustva. Organiziraju se pilot projekti zamjene studenata. Rado ćemo razgovarati i o mogućnosti proširenja suradnje.

Kakve su šanse da jednog dana u Hrvatskoj otvorite razvojni centar?

- Europa je naše vrlo važno tržište. U Hrvatskoj stalno širimo aktivnosti i zapošljavamo, a samo su 3-4 zaposlenika iz Kine, svi ostali su lokalni. Ne odbijamo nijednu priliku da razgovaramo o opcijama širenja suradnje pa čak i otvaranja razvojnih centara. Svima nedostaje inženjera, pratimo trend i vidimo dobre stvari u Hrvatskoj. Ako vidimo dobar trend, ajmo nešto napraviti.

S kojim tvrtkama u Hrvatskoj u Hrvatskoj surađujete na polju mrežne opreme?

- Surađujemo sa svim operatorima za telekom opremu. Ne samo s Tele 2 s kojima smo gradili 4G mrežu.  Operateri u Hrvatskoj su vrlo proaktivni, jako promoviraju napredak 5G mreže. To je dobro. Huawei istražuje 5G od 2009.godine i posvećeni smo inovaciji.

Je li moguće da sudjelujete u razvoju 5G mreže u Hrvatskoj?

- Naravno da je moguće. Huawei je spreman za 5G, po pitanju infrastrukture i uređaja. I spremni smo sudjelovati.

Kako vidite razvoj 5G u Europi uslijed američkih pritisaka?

- Huawei je spreman podržati razvoj 5G mreže u Europi. Globalno imamo više od 40 komercijalnih ponuda vezanih za 5G. Prošlog četvrtka britanski operater je pokrenuo brzu 5G uslugu uz našu pomoć. Već pokazujemo da u Europi nemamo problema.

Upravo ste preselili iz Beograda u Zagreb, kako vam se sviđa grad, koji ste kvart izabrali?

Zagreb je jedno od onih mjesta u kojem odmah osjetite dušu i srce grada. Jako mi se sviđa što ovdje mogu provoditi vrijeme i u prirodi, kao na Sljemenu ili na Jarunu, a onda već za 10 minuta vožnje biti u središtu grada s puno života, aktivnosti, uličnih zabavljača i sjajnom hranom. Hrvatske kolege su mi pomogle u traženju stana, bilo je puno odličnih opcija, a na kraju sam se odlučio za stan u blizini prelijepog Maksimira.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Komentara 6

MM
Marko_Maras
21:11 14.06.2019.

Lektore, ispravno je "ako ne moramo", a ne "ako nećemo morati".

SA
samoborka
23:19 14.06.2019.

Preseliti SE, novinari! Znaci, ako je rijec o osobnoj selidbi neke osobe, onda kazemo; osoba Se seli! Ako ta osoba seli neki objekt iz jednog mjesta u drugo, onda ta osoba seli!

BE
Bejing11
21:35 14.06.2019.

Lijep intervju, no bit je promašena jer nedostaju ključna pitanja o povezanosti huaweija i kineske vlade. Nazalost tko pametan moze vjerovati covjeku koji je clan komunisticke partije. Nadam se da ce amerikanci i europljani stati tom kineskom zmaju na glavu, ali i da ce se jednog dana kinezi osloboditi komunizma, nadziranja svojih gradjana i postovati demokratske vrijednosti. Huawei ima dobre proizvode, no ne vjerujem u iskrenost komunista, ni ovdje u hrvatskoj, a kamoli u kini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije