Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska agencija

REGEA osigurala više od 400 milijuna eura iz EU fondova

Julije Domac, ravnatelj REGEA
Foto: Robert Anić/PIXSELL
28.04.2017.
u 16:04

Trenutačno rade na projektu obnove 50 posto javne rasvjete u 57 gradova i općina Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u proteklih devet godina svog djelovanja osigurala je više od 400 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za provedbu projekata, a njihova ukupna vrijednost iznosi 800 milijuna kuna, rečeno je jučer na predstavljanju rada REGEA-a u novom Energetskom centru Bračak pored Zaboka, koji je nedavno pušten u rad.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac sa svojim suradnicima naglasio je da je samo za ovu godinu agencija pripremila i dobila odobrenje za dodatnih desetak projekata ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna. Tako su osigurana sredstva za povećanje energetske učinkovitosti, a odobreni projekti su iz područja javne rasvjete, Smart City koncepta za gradove, korištenja biomase za grijanje javnih zgrada, rekonstrukcije i energetske obnove zgrada te inovativnih financijskih mehanizama.

Jedan od velikih projekta na kojem REGEA radi u zadnje dvije godine je New Light, vrijednost te investicije je 20 milijuna eura obuhvaća obnovu javne rasvjete u 57 gradova i općina u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Tim se projektom planira modernizacija najmanje 50 posto svjetiljki javne rasvjete u tim gradovima i općinama kojih je ukupno 68.000. Godišnje bi te općine i gradovi nakon modernizacije javne rasvjete uštedjeli oko 1,1 milijun eura. Sadašnji njihovi troškovi za javnu rasvjetu iznose oko tri milijuna eura godišnje. REGEA radi i na pripremi projekta za modernizaciju javne rasvjete u Zagrebu, a taj je projekt vrijedan čak 50 milijuna eura. Njime bi se moderniziralo barem 80.000 od ukupno 126.000 svjetiljki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije