Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Likvidacija

Recesija ukida tvornicu Eta, a 128 radnika ostaje bez posla

'Pozega-12.01.2011. Detalj iza pogona Ete Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
13.01.2011.
u 09:00

Sindikalisti su dogovorili isplatu 50 posto većih otpremnina od zakonom zajamčenih u našoj zemlji, a dio je dobio i poseban dodatak

Pad potražnje za cijevnim grijačima i jačanje konkurencije na svjetskom tržištu te porast cijena sirovina uz istodobno pojeftinjenje gotovih proizvoda uzrokovali su da je njemačka grupacija Ego, koja je vlasnik izvozno orijentirane požeške tvrtke Ete, odlučila likvidirati tvrtku, što znači i potpuno prekinuti proizvodnju, pa sadašnjih 128 kvalitetnih i korektnih radnika ostaje bez posla – ističe Davor Novak, likvidator Ete, koja radi u nekadašnjim objektima pogona zagrebačkog Končara.

Požega tako ostaje i bez drugog Končarova pogona jer je u posljednjih petnaestak godina otišla u stečaj njihova metaloprerađivačka tvrtka, a obje su sedamdesetih i osamdesetih godina zapošljavale više od 600 radnika!

– Pregovorima s poslodavcem pokušali smo izaći ususret radnicima jer su mnogi u teškoj situaciji pa smo dogovorili isplatu 50% većih otpremnina od zakonom zajamčenih u našoj zemlji, a radnici s više od 18 godina staža dobili su poseban dodatak na otpremnine – kazala je Marija Mandić, predsjednica podružnice Nezavisnih hrvatskih sindikata u Eti, dodajući da će otpremnine dobiti i radnici koji su ovdje više godina radili na određeno vrijeme, tj. s kraćim prekidima.

Inače, Eta je u srpnju prošle godine donijela odluku o restrukturiranju jer su se očekivali pozitivni pomaci, no nakon što je bilo vidljivo da padaju količine ugovorene za ovu godinu, u studenom je odlučeno da se ide u likvidaciju, uz poštovanje prava zaposlenika.

Radnici su sada pod otkaznim rokom, a potkraj mjeseca bit će im otkazani ugovori o radu, što znači da odlaze na burzu rada. Eta u Požegi raspolaže s dva građevinska zemljišta veličine oko 17,7 i 28 tisuća četvornih metara te s oko 10 tisuća kvadrata proizvodnih i skladišnih prostora koji su u dobrom stanju, što će pokušati prodati kako bi se to upotrijebilo za drugu namjenu. Vlasnici su, inače, smanjili proizvodnju u cijelom svijetu te im umjesto pet ostaju samo dvije tvornice, a razloge vide isključivo u ekonomskim problemima.

Ključne riječi
ETA

Komentara 6

OB
-obrisani-
09:05 13.01.2011.

Što će nam cjevni grijaći,,,kad ih fino možemo uvoziti ??

WO
wolfgard
09:31 13.01.2011.

da je njemačka grupacija Ego, koja je vlasnik izvozno orijentirane požeške tvrtke Ete, odlučila likvidirati tvrtku, .............................................................................................. toliko o stranim ulaganjima!!!!!!!!

BE
belizar
09:59 13.01.2011.

to je nažalost tako...strane firme u Hr će likvidirati svoje podružnice, jer žele zaštiti radna mjesta u svojim zemljama. dobro došli u kapitalizam! p.s. barem će dobiti otpremnine, a i plaće su isplaćivali na vrijeme, dok su radili....za razliku odd domaćih \'poduzetnika\', tipa Kamensko, koji ne isplaćuju plaće, doprinose, a kamoli otpremnine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije